Борисов щял да позволи на Цветанов да промени статута си: Не може толкова тежко наказание да се получи!

„Ще дам на Цветанов право да промени статута си. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне парламента, да напусне шефското място на председател на парламентарната група и заради този договор да се внесе съмнение, това е просто несериозно. Той е убеден в своята невинност и още не може да схване в каква ситуация се е поставил. От там идват всички тези неща“, каза Борисов, цитиран от „Епицентър“.

„Сега щом проверяват на всички апартаменти, къщи тераси, виждате, че навсякъде, в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, може да намериш всякаква информация. Аз съм възложил на Горанов да проучи австрийския и немския модел. Ако имаше система, нямаше да има въпроси“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел след решението на Европейския съвет, в който участва и той, излизането на Великобритания да бъде отложена с малко повече от 6 месеца.

„От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента в който се спра на него, пристига и вика: Знаеш ли, че майка ми и баща ми, и кака ми е направил една сделка, дали няма да се разгледа по лош начин“, разкри премиерът.

„Чух идеята президента да назначава (шефа на КПКОНПИ), а не парламента. Направете един експеримент, направете така и дайте 3 часа на българските медии да го видят този човек. Ако удържи на проверката, съм готов на разговор, който и да е. Нека дадат предложения“, каза Борисов.

„Другите партии виждате, те ги плюят, а те с чадър ходят. В ГЕРБ се подават оставки, всички тези хора и те имат семейства. Това е огромен стрес за всички. Хората с по-лабилна психика не могат да издържат на това напрежение. То е непрекъснато отвсякъде.

Ще дам на Цветанов право да промени статута си. Не може толкова тежко наказание да получи, да напусне парламента, да напусне шефското място на председател на парламентарната група и заради този договор да се внесе съмнение, това е просто несериозно. Той е убеден в своята невинност и още не може да схване в каква ситуация се е поставил. От там идват всички тези неща“, каза Борисов.

Относно сградата „Златен век“ в София, до спирането, на чийто строеж се стигна след намесата на премиера той заяви: „Аз не спирам строежи, моята роля е да се опитам да съдействам проблем да бъде решен. Оттам нататък институциите действат. Ние сме правова държава, не мога да кажа: Този строеж спрете! Моята роля е на модератор между няколко институции“.

По горещата тема от вчера с напрежението в Габрово той коментира:

„Помня предишните избори какво направиха с мигрантите в Харманли, „Овча купел“. Това е една тема, даваща възможност на много политически формации да се закачат с нея. Това е една тема, даваща възможност за много политически формации да се закачат за мен.

Докато траеха тези преговори вчера, проведох много разговори и с Каракачанов, и пратих Дончев като бивш кмет там. Хора с присъди условни, с такова минало видно от записа, достъпен за всички се е получило така. Чувството за справедливост на хората там. Габрово е хубав град, завод след завод се строи и това довежда вътрешна миграция на хора, търсещи препитание. Роми там работят с машини за кабели за „Мерцедес“, които се изнасят в Европа. Дончев е там, с Младен Маринов пратихме и жандармерия, за да се пази спокойствие. Тези виновни лица независимо от какъв произход са – наказание. Има ли избори етническото напрежение се вдига. Възложил съм на Маринов да направи оценка“, каза премиерът.

Той обясни и защо се е стигнало до вчерашния инцидент, при който правителственият самолет спука гума при кацането си в Брюксел.

„Гумата се е запалила и се е влачила, защото се е блокирала системата. Като слязохме тя беше износена от триенето, нямаше грайфери“.


image0 (9K)