Борисов ще присъства на лекцията на Тръмп в Давос

След 13 години България отново е поканена на Световния икономически форум, който започва днес. Страната ни ще бъде представена от премиера Борисов, министър Лиляна Павлова и министър Ангелкова.

[ad id=“263680″]

Българският премиер ще участва във форум за ускоряване на икономическото развитие на Западните Балкани. Веднага след това ще има специална среща и сесия с американския президент Доналд Тръмп, на която е поканен и премиерът Борисов.

Поканата за участие в Световния икономически форум е признание за България, тъй като се следят много критерии, които една страна трябва да изпълни, за да бъде поканена, добавя „Епицентър“. Това са икономическа характеристика, политическа стабилност и активност на съответния държавен лидер. Тази година оценката за нашата страна е много висока, съобщава „Епицентър“. Разбира се, има значение и председателството на Съвета на ЕС, както и положените от наша страна сериозни дипломатически усилия.

[ad id=“218001″]

Тази година на форума ще бъдат представени над 70 държави. Най-голям е интересът към американския президент Доналд Тръмп. Тук са почти всички европейски лидери – френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

Ще има много представители на Азия и Африка. Освен политиците тук са и световните икономически лидери. Малкото селище Давос ще бъде център на световния интерес. Престижният форум ще продължи до петък. Тогава е и изказването на американския президент.

Мотото на форума тази година е „Общо бъдеще в един разделен свят”. В 14 платформи са събрани различни теми – околна среда, климатични промени, образование, дигитална икономика. Особено внимание ще се отдели на киберсигурността.

[ad id=“218548″]

По анализи на Световния икономически форум показват, че към 2020 г. загубите за световния бизнес ще надхвърля 3 трилиона щатски долара. 74 на сто от световния бизнес е застрашен от хакери, затова такова внимание се обръща на тази тема. Ще бъде създаден специален център за киберсигурност в Женева. Той ще се занимава с анализи, с разработване на модели за защита.


image0 (9K)