Борисов: Цветанов действа като „Пунта Мара“ с парламента, не осъзнава ситуацията

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е против новия статут на своя заместник Цветан Цветанов – както ЗАРАТА и други сайтове писаха, зам.-председателят на ГЕРБ фигурира като нещатен сътрудник на ПП на партията си в НС.

В четвъртък от Брюксел Борисов се обяви за повторното му напускане на парламента, където Цветанов вече е вписан като съветник към формацията. „Ще дам на Цветанов право да промени статута си веднага. Не може толкова тежко наказание да получи – да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на комисия по сигурност и заради този договор (за апартамента – бел. ред.) да се внесе съмнение, че това е едва ли не пунта мара, казано на преводен език. Това е просто несериозно. Той, понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек“, каза Борисов пред журналисти в Брюксел.

Премиерът обясни, че не е „чувал, че е консултант“, но изрази изненада „за какво пък му е това“. „Ако толкова иска да съветва партията в парламента – нека, но може и без договор“, каза министър-председателят. И допълни, че „Цветанов е толкова убеден в своята невинност, че не може да разбере още в каква ситуация се е поставил“.

„Сега щом проверяват на всички апартаменти, къщи тераси, виждате, че навсякъде, в зависимост от това какво искаш да тълкуваш, може да намериш всякаква информация. Аз съм възложил на Горанов да проучи австрийския и немския модел. Ако имаше система, нямаше да има въпроси“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел след решението на Европейския съвет, в който участва и той, излизането на Великобритания да бъде отложена с малко повече от 6 месеца.

„От 6-7 кандидати за министри или зам.-министри, в момента в който се спра на него, пристига и вика: Знаеш ли, че майка ми и баща ми, и кака ми е направил една сделка, дали няма да се разгледа по лош начин“, разкри премиерът.

„Чух идеята президента да назначава (шефа на КПКОНПИ), а не парламента. Направете един експеримент, направете така и дайте 3 часа на българските медии да го видят този човек. Ако удържи на проверката, съм готов на разговор, който и да е. Нека дадат предложения“, каза Борисов.

„Другите партии виждате, те ги плюят, а те с чадър ходят. В ГЕРБ се подават оставки, всички тези хора и те имат семейства. Това е огромен стрес за всички. Хората с по-лабилна психика не могат да издържат на това напрежение. То е непрекъснато отвсякъде.

Относно сградата „Златен век“ в София, до спирането, на чийто строеж се стигна след намесата на премиера той заяви: „Аз не спирам строежи, моята роля е да се опитам да съдействам проблем да бъде решен. Оттам нататък институциите действат. Ние сме правова държава, не мога да кажа: Този строеж спрете! Моята роля е на модератор между няколко институции“.

По горещата тема от вчера с напрежението в Габрово той коментира:

„Помня предишните избори какво направиха с мигрантите в Харманли, „Овча купел“. Това е една тема, даваща възможност на много политически формации да се закачат с нея. Това е една тема, даваща възможност за много политически формации да се закачат за мен.

Докато траеха тези преговори вчера, проведох много разговори и с Каракачанов, и пратих Дончев като бивш кмет там. Хора с присъди условни, с такова минало видно от записа, достъпен за всички се е получило така. Чувството за справедливост на хората там. Габрово е хубав град, завод след завод се строи и това довежда вътрешна миграция на хора, търсещи препитание. Роми там работят с машини за кабели за „Мерцедес“, които се изнасят в Европа. Дончев е там, с Младен Маринов пратихме и жандармерия, за да се пази спокойствие. Тези виновни лица независимо от какъв произход са – наказание. Има ли избори етническото напрежение се вдига. Възложил съм на Маринов да направи оценка“, каза премиерът.

Той обясни и защо се е стигнало до вчерашния инцидент, при който правителственият самолет спука гума при кацането си в Брюксел.

„Гумата се е запалила и се е влачила, защото се е блокирала системата. Като слязохме тя беше износена от триенето, нямаше грайфери“.


image0 (9K)