Борисов укори президента, че досега си е мълчал за партийните субсидии

„Президентът Радев можеше две години да говори срещу Слави Трифонов, но не съм го чул да се обади.“ Така премиерът Бойко Борисов коментира днешно изказване на държавния глава Румен Радев, че намаляването на партийните субсидии ще задуши опозиционните партии. Министър-председателят говори пред журналисти по време на международното военно учение „Шабла 2019“.

„Местният вот е чак октомври. Президентът можеше две години да говори срещу Слави Трифонов, но не съм го чул да се обади“, отсече Борисов.

Едновременно с това премиерът се похвали, че днес държавният глава му е честитил рождения ден. Визитата до Унгария им попречила да празнуват с „фойерверки“ и да бъдат заедно в Шабла, разясни още премиерът.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че „видимо в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият“. Така той коментира предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината.

„Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори“, изтъкна Радев.

Още при встъпването си в длъжност през 2017 г. държавният глава засегна в речта си въпросите, поставени на референдума за изборна реформа. Тогава той заяви: „Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши. Да предложи на гражданите избор между личности, но да не остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Парите за партиите следва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобисти и външни фактори“.


image0 (9K)