Борисов уволни шефката на Агенцията за закрила на детето заради случая „Хризантема“

Офелия Кънева ще бъде освободена от поста, д-р Валентин Димитров става временно изпълняващ длъжността

[ad id=“263680″]

Премиерът Бойко Борисов внесе предложение до Министерския съвет за освобождаване на Офелия Кънева като председател на Държавната агенция за закрила на детето. За временно изпълняващ длъжността се определя д-р Валентин Димитров, заместник-председател на агенцията.

Борисов разпореди също така Главният инспекторат на Министерския съвет да направи цялостна проверка на дейността на ДАЗД, в която специално да бъдат анализирани извършените наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца относно спазването на правата на детето.

Мотивът за предложената от премиера Борисов промяна в ръководството на ДАЗД е непредприемането на адекватни мерки срещу насилието в дома за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

[ad id=“218548″]

Плесници и вербална агресия – това показват видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания „Хризантема” в Габрово. Кадрите станаха достояние на медиите след междуличностен конфликт и обвинения сред персонала на дома. Достъпът до тези жилища е ограничен. В „Хризантема” са настанени седем деца и трима младежи с увреждания, която грижите за тях са денонощни.

Потресаващите видеокадри са направени в период от две години от 2016 и 2017 г. Разкритията прави ръководителят на центровете за настаняване, след като подчинени ѝ пращат проверка. На кадрите се чуват заплахи от страна на жените, които работят в дома, вижда се и че посягат на децата.

[ad id=“218001″]

„На видеозаписите се вижда вербална агресия, плесници… Лично аз не съм ставала свидетел. Децата не могат да говорят, те не могат да кажат какво се случва”, пояснява Маринела Лазарова, която е ръководител на домовете „Хризантема” и „Мирни дни”.

Услугата стартира по проект още през 2013 г. През 2016 г. след първия направен запис от социален служител на побой над момиче, директорката твърди, че е сезирала социалната служба към местната община.

Оттам обаче твърдят, че разбират за нередностите в средата на януари. „Трябва да се проследи процеса кой и по какъв начин е допуснал това, как е направен този запис и защо не е реагирано на момента”, заяви Даниела Василева от общината.

 


image0 (9K)