Борисов съзря „спящи клетки”, които създават напрежение в страната

Премиерът определи регионалния министър в оставка Николай Нанков като „прекрасен специалист”, но го критикува за фирмата-изпълнител на пътя край Своге

[ad id=“225664″]

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов видя „спящи клетки”, които провокират и създават напрежение в страната. Той обяви това по време срещата си с активисти на младежката организация на ГЕРБ във Варна. Борисов за първи път призна, че причина за отстраняването на вътрешния министър Валентин Радев е не само катастрофата край Своге, а и действията на полицията при пътния инцидент с участието на бащата на президента Румен Радев – Георги, съобщава Дарик.

Като пример за „спящи клетки” Бойко Борисов се върна назад в миналото и припомни близките връзки на началника на кабинета на вътрешния министър по времето на тройната коалиция с фирмата, която обслужвала Търговския регистър. Актуализирана бе е любимата тема на премиера за вестникарските карикатури.

„Цветанов понеже е по-мнителен от мен, каза, че това са саботажи. Аз казах, че не мога да допусна, че някой умишлено ще ходи да прави такива неща, за да се наслагват компромати. Аз съм конструктивен човек, обичам да видя, че нещо се прави, строи, изгражда. Тогава има смисъл да сме на власт, иначе какво значение има управлението или властта, ако не правиш добро за хората. Много бих искал някой път да си зададете въпроса как може да не направят единствения българин, който да държиш монопола за газоснабдяване и газовата инфраструктура. Колко трябва да си мил на руснаците, за да ти дадат монопола да го правиш и стотици милиони вследствие на това, че си посредник между големия доставчик и това, което отива при потребителите, да печелиш стотици милиони?! Кой не намери политическа воля, смелост и сила да разбие този монопол и да махне посредниците?! Затова като видите някой карикатурист, си обяснявате защо ги правят. Защото сме нанесли голяма щета“, каза Борисов.

[ad id=“263680″]

Премиерът определи регионалния министър Николай Нанков като „прекрасен специалист”, но даде своя рецепта как е трябвало да реагира при нежеланието на фирмата-изпълнител да поправи дефектите на пътя край Своге.

„Може ли ние да обясним на хората, че пет писма са пратени и нямаме сила да отидем и да ги накараме да ремонтират пак. Щели сме да загубим гаранции, а сега загубихме 17 души. Ще отиде и ще се разхожда там, на пешеходната пътека, докато не дойдат да свършат работата. Трябва да сме неотклоними, когато има риск“, даде насоки Бойко Борисов.

Премиерът се зарече, че ще бъде приета поправката да задължителни колани в автобусите, дори и ако има съпротива от бранша, и даде пример от социалистическото минало.

„Трябва въобще да не се коментира дали са приспособени, дали браншът ще загуби. Аз си спомням, когато се въведоха по социалистическо време коланите. Нито Москвичите, нито Волгите имаха колани. Излезе едно решение всеки сам да отиде да си купи колани. Дадоха срок и да се поставят колани. Започнаха да глобяват по 5 лева за без колани тогава. Никой не ни е питал дали имаме пари. Ако искаш да караш, слагаш колан“, посочи Борисов.

[ad id=“236993″]

За първи път Бойко Борисов отправи публична критика към отстранения вътрешен министър Валентин Радев по повод действията на подчинените му полицаи при пътния инцидент в Харманли с участието на бащата на президента Румен Радев – Георги.

„45 минути или колко мърлява работа. Идва една патрулка, вижда, чуди се. Чак на 25-тата минута започва да обезпечава катастрофата. Идват други, отиват си. Министър Радев не може да си контролира хората, а друг ги контролира и може да ги вика на оперативка и да им задава задачите“, критикува Борисов.

„Не знам дали в Германия е така, но тук свободата на словото е издигната в култ, по-точно не може да има слово, без да те запишат”, обърна се Борисов към младите активисти на ГЕРБ и седящия на първия ред лидер на парламентарната група на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер.


image0 (9K)