Борисов: Създаваме абсолютно независим прокурор! Той ще разследва и няма да докладва на главния

Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, заяви министър-председателят

„С изменението, което правим днес, създаваме ново звено, абсолютно независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор до внасянето на обвинението при извършено престъпление.“ Това каза по време на извънредно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Затова разкриваме това звено. Той не е зависим от главния прокурор – разследва и не докладва, не докладва и в хода на разследването“, добави още министър-председателят.

„Става въпрос за независим прокурор, чийто статут ще бъде на завеждащ Инспектората, да разследва главния прокурор.“ Това е предложил правосъдният министър Данаил Кирилов в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия. Предлежението бе гласувано днес на извънредно заседание на Министерския съвет.

„Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, посочи премиерът.

От правилата за разследване на тримата големи отпадат председателите на двете върховни съдилища – на Върховния касационен и на Върховния административен съд. Всъщност правилата ще касаят само и единствено главния прокурор, подчерта той.

Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт – това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде абсолютно независим и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор.

Това са основните промени, които се предлагат, за да се създаде ред за търсене на наказателна отговорност и подозрение за извършено престъпление от главния прокурор на републиката.

„С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия“, обобщи премиерът.

„Когато се обсъждаха мониторинговия механизъм за България, изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия“, обясни премиерът.

„Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически с препоръки и така, както бях поел ангажимент, с извънредно заседание“, допълни той.

„Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор“, допълни Борисов.

„Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор“, обясни няколко пътии премиерът.

„Извънредността на заседанието е да се покаже желанието да се съобразим с всички препоръки от Венецианската комисия. В тази единствена точка днес – проект на решение за одобряване на проект за Закон за допълнение на допълнение на наказателно-процесуалния кодекс, която се надявам да приемем след като Дани Кирилов докладва“, каза още Борисов.

„Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии.

„Преди няколко дена новият председател Урсула фон дер Лайен подробно я запознах и веднага решението днеска по надлежния ред ще изпратим на заинтересованите комисари и до нея, лично нашето решение. С ангажимента, който имаме ГЕРБ и Обединени патриоти в парламента да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо“, каза още той.

Борисов с нова идея за изборите. Разкри защо е увеличена партийната субсидия

Правителството с извънредно заседание заради главния прокурор


image0 (9K)