Борисов стопира сделката за Пловдивския панаир

Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на кмета на Община Пловдив, Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ, на сесията на Пловдивския общински съвет на 27 април, да отменят решението си за придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив, написа в извънредно съобщение ГЕРБ.

Мотивът на председателя на ГЕРБ, Бойко Борисов за днешното решение са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП, а именно Георги Гергов.

„Няма да позволя името, авторитета и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, заяви Борисов.

По време на заседанието, членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ се запознаха подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в Община Пловдив, относно придобиване на акции от Министерство на икономиката в Международен панаир Пловдив.

ГЕРБ припомня, че раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006 г. по време на Тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния зам.-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на „Пълдин туринвест“ – смесено дружество между пловдивската община и компании на Георги Гергов.

На последната сесия на Пловдивския общински съвет БСП и ГЕРБ гласуваха Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Пловдивския панаир.

Сделката предвижда Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за „Дупката“ в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов.

Сделката би била изцяло в полза на Гергов, който ще вземе почти 80% от Панаира и вече ще може да увеличава капитала.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)