Борисов: Смятайте какви милиарди са изтекли в олигарсите. Как да не лежат и да не рисуват от най-хубавите курорти?

„Връщаме над 201 милиона лева на клиентите на топлофикациите. От тях 59 милиона отиват за „Топлофикация-София“, 22 милиона – за газоразпределителните дружества, 52 милиона – за химическата промишленост и 16 милиона – за стъкларската. Очаквам утре да има хубава карикатура, защото стотиците милиони се връщат при българските граждани. Проведохме трудни, но успешни преговори. Няма повече кранчета, кранове и посредници по тръбите за газ на България“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на извънредното заседание на Министерския съвет в понеделник.

Бойко Борисов изтъкна, че милиарди са изтекли в ръцете на олигарсите от 90-те години насам. Той припомни и случилото се с КТБ.

„Преди няколко дни завършихме тежките дела, които се водеха във Великобритания. Помните как при предишните управляващите буквално беше открадната КТБ. С огромни усилия и преговори от БТК успяхме да върнем 125 млн. евро и към момента сме дали на вложителите там 1,25 млрд. лв. Ето затова не ни обичат и пишат карикатури и комикси. Смятайте от 90-а година насам какви милиарди са изтекли в олигарсите. Как няма да лежат и да рисуват от най-хубавите курорти в света? Но парите ще отидат при народа, това правим“, каза премиерът.

Той обяви още, че мярката за подпомагане на бизнеса – 60/40, се удължава до септември. „Имаме готовност тя да се удължи до края на годината. Всеки бизнес, който е в затруднение, ще може да се рестартира с наша помощ“, каза още Бойко Борисов.

Социалният министър Деница Сачева обяви инициирането и на нова мярка за намаляване на безработицата. Със 160 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие” ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите.

Сачева обяви още, че се работи по закон за жестомимичния език, в който ще бъде заложено изискването на задължителен жестомимичен превод в ефира на телевизиите.

Министърът на транспорта Росен Желязков пък коментира концесията на летище София. „Решението на ВАС е окончателно. Това отваря възможността за подписване на договори и започване на така наречения преходен период, в който се предава управлението на актива летище София. Летищен оператор е Мюнхен. Всички участници бяха с добри оферти. До средата на юли вероятно ще се подпише договорът и в следващите дни трябва да бъде преведено първоначалното плащане. Това плащане е в размер на 550 милиона без ДДС. То ще отвори вратата за сериозните бюджетни постъпления в рамките на тази година“, поясни той.

Желязков каза, че е подписан договор за нови локомотиви.

 


image0 (9K)