Борисов след срещата с Андрей Бабиш: Европа на две скорости е неприемлива за всички!

Брекзит, сигурността на ЕС, отношенията ЕС – Турция са били тема на разговорите

[ad id=“263680″]

Европа на две скорости е неприемлива за всички, заяви премиерът Бойко Борисов след работната среща със своя чешки колега Андрей Бабиш. Тя бе проведена на „Дондуков“ 1.

Брекзит, сигурността на ЕС, отношенията ЕС – Турция са били тема на разговорите, обясни на съвместната пресконференция на двамата министър-председатели Борисов. България получила силна подкрепа от Чехия за членството си в Шенген.

„За нас е важно Европа да помисли над Шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния не са“, каза пред медиите премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

„Искам на оценя това, което прави г-н премиерът. На 30 април ще има среща на високо равнище за качеството на храните“, каза Бабиш.

„Между България и Чехия няма нерешени въпроси, има огромно приятелство и доверие. Решенията, които предлагаме са да се удължи споразумението с Турция, България е пример за опазване на границата, чухте преди малко. Имаме доверието и подкрепата“, заяви в началото на съвместната пресконференция на двамата премиери Бойко Борисов и продължи: „Дъблинското споразумение буквално цепи Европа и затова ще се наблегне на компромис, да се затворят границите, да се влиза само през КПП, да се изградят центрове за сигурност в Либия и Турция. Дипломацията ни да е такава, че да работи за мирен процес.“

„Днес обсъдихме много важни и основни проблеми, които интересуват и двете страни“, посочи той. „За Чешката република това са Дъблинското споразумение и миграцията“, заяви премиерът Бабиш. „Смятам, че не сме само ние, а и цялата Вишеградска четворка има сходни възгледи по тези въпроси“, коментира той.

„Решението за квоти за мигранти беше взето без нас, това е неприемливо“, изтъкна Андрей Бабиш. „Трябва да имаме общо мнение, тези проблеми трябва да се решават извън Европа“, обясни той. „България е председател на Съвета на ЕС, когато пред Европа стоят за обсъждане много важни фундаментални теми“, посочи чешкият премиер. „Много се радвам, че по тези теми имаме общи възгледи и затова пожелавам на Българското председателство много успехи“, коментира Андрей Бабиш.

„Разчитаме на Българското председателство, за да решим тези въпроси“, уточни той. „Много ще се радвам, ако премиерът Бойко Борисов намери време и ни посети в Прага. Благодаря за приема, отнасям прекрасно усещане от срещата ни“, каза още премиерът на Чехия.

 


image0 (9K)