Борисов се изпусна за истинската цена на САЩ за изтребителите – 2,2 млрд. лева

2,2 милиарда лева е предложената цена за новите американски изтребители F-16. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Той спомена цифрата мимоходом, докато обясняваше какви харчове предстоят за държавата.

„Много предложения има за даване на пари, но нас ни предстоят няколко големи харча, за да вдигнем нивото на сигурност (…) Трябва два кораба да се организират, трябва да се организират самолетите, 100 бронетанкови машини…“, коментира положението премиерът.

Борисов заяви, че работи добре с военния министър Красимир Каракачанов. „Лично настоявах с колегите да подкрепим ремонта на Су-25, така че и пехотата да имат поддръжка от въздуха с един от най-добрите самолети“, посочи той.

Провокиран от репортерски коментар дали по този начин не се опитва да угоди и на американците, и на руснаците (ремонтът на руските щурмови самолети не може да стане без участието на Москва – бел. ред.) министър-председателят се изпусна: „Едното е 2,2 млрд. лева, а друго е 40 млн. лв., за да си спестите подобни коментари.“

Така за първи път наяве излиза цената в офертата на американската страна. По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира по-скромен таван на сделката – 2 млрд. лева. Първоначалната рамка на проекта, гласувана от Народното събрание, беше още по-ниска – 1,8 млрд. лева.

Бойко Борисов коментира и преговорите за наследник на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Тези консултации вървят по всичките позиции, за да може тези, които бъдат предложени, да бъдат одобрени. Действително е сложно. Знам трите имена, които ще предложи Туск от него, но е глупаво да се каже на този етап“, заяви той.

Според Борисов всяко изказване в тази посока в момента е „грешка, неправилно, прибързано, бъбриво“. Той бе категоричен, че първият вариант на ЕНП е за Манфред Вебер. „Пък след това ще видим какво ще се случи. Снощи говорих и с Мишел Барние, убеждаваше ме, че бил много добър кандидат. ЕНП спечели европейските избори и ние стоим зад номинацията на нашия кандидат Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. Консултациите вървят за всички европейски постове, за да може в този разнороден парламент да бъдат избрани най-добрите. Надали ще се договорим тази вечер с другите правителствени ръководители, но консултациите продължават“, каза Борисов.

„Мария Неделчева (Габриел) ще е български комисар, тя е прекрасен такъв, в пряк двубой с г-жа Йончева победи. Този пост, който заема, е най-модерен и най-хубав“, обясни премиерът. В отговор на въпрос какво е искал Мишел Барние от него, министър-председателят заяви, че няма да коментира.

„ТЕЦ-Варна не застрашава сигурността на страната. Има водноелектрически централи, трите в маришкия байсейн, АЕЦ работи на пълна мощност. Но е интересно името на собственика, затова се говори толкова“, коментира Борисов.

 


image0 (9K)