Борисов реши: Край на ежедневните брифинги за COVID-19! Новите заразени са 1588

От днес вече няма да има обичайните брифинги на Националния оперативен щаб.

Секретарят на щаба доц. Димо Димов ще информира под формата на съобщения за актуалната обстановка, свързана с коронавируса.

Това решение на премиера Бойко Борисов обяви неговият говорител Севдалина Арнаудова.

„От днес информацията ще бъде представена под формата на съобщения от секретаря на щаба. Въпросите, които имате ще може да отправяте чрез ресорните пресцентрове. Мотивът за това е, че българското общество е достатъчно добре информирано за коронавируса“, огласи Севдалина Арнаудова на извънредния брифинг на щаба.

„Мотивът е убеждението, че българското общество е достатъчно информирано. Все по-често се чува и критика към ежедневното провеждане на брифингите, че в този си вид тези брифинги не носят информационна добавеност, а все повече вредят“, уточни Арнаудова.

„В момента премиерът Борисов и началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски са в МС и обсъждат отпадането на още мерки“, съобщи тя.

Новите заразени с К-19 са 47, общо 1588 за страната, 11 са излекувани, а 3-ма са починали, каза доц. Димо Димов по време на брифинга в Министерски съвет.

„Изследвани 1126 проби. От тези проби са установени 47 нови потвърдени случаи на коронавирус. Общата бройка е 1588, с увеличение 3 % от вчера. Активни 1232 случаи. Нова област е Разград. До момента нямахме констатиран случай там“, каза още доц. Димов.

Той уточни, че 6 са в София, Видин – 22, Благоевград – 5, Плевен – 3, Кюстендил – 2, Перник, – 2 Пловдив, Пазарджик, Враца, Смолян, Сливен и Ямбол – 1.

По думите му 5 са новите случаи на деца, а медицинският персонал новите случаи са 4.

„Излекувани 11. Обща бройка 287 или 18 %“, допълни още доц. Димов. „За 24-часовия период са 3 нови смъртни случаи. Един случай в Смолян. Мъж на 64 години с придружаващи заболявания и два случая от МБАЛ – Сливен – мъж на 65 години и първи случай на починал колега лекар на 43 години от МБАЛ – Сливен“, коментира още той.

 


image0 (9K)