Борисов разговаря с Таяни, а Мая Манолова писа на Емили О‘Райли за пакета „Мобилност“

Министър-председателят Бойко Борисов предложил на председателя на ЕП Антонио Таяни въпросът с условията на работа на международните превозвачи, известен като пакета „Мобилност 1“ и Плана „Макрон“, да се обсъди след предстоящите през май избори

Това съобщава правителствената пресслужба след разговор по телефона между двамата, съобщава dnevnik.bg

Борисов се аргументирал с това, че при последното гласуване в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент два от трите доклада по пакета са отхвърлени.

Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

Вчера транспортната комисия одобри само един от трите доклада, които разглеждаше вчера и които засягат също условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения. Предстои по-късно днес евродепутатите от комисията да решат как ще продължат работата по тези теми и засега не е известно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала – същите, променени или нови.

„Два пъти транспортната комисия и един път в пленарната зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1″ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни – членки на ЕС“, подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарната зала на Европейския парламент, премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта Росен Желязков, съобщава пресслужбата. Всъщност министърът е вече там и участва вчера в протестите, организирани от български и други източноевропейски фирми на превозвачи.

Министърът ще представи всички аргументи на България по темата на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, се посочва в прессъобщението. По време на срещата Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.

Междувременно пресцентърът на омбудсмана Мая Манолова обяви, че тя е изпратила писмо с настояване за съдействие до Европейския омбудсман Емили О‘Райли, до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни с искане поправките да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат.


image0 (9K)