Борисов, Радев и Навални. Каква е позицията на България по ставащото в Русия

Темата за Алексей Навални се превърна в пореден повод за размяна на реплики между Бойко Борисов и Румен Радев.

Политици от цял свят призовават Русия да освободи Алексей Навални и осъждат масовите арести на протестиращи в негова подкрепа. В България някои политици коментират темата, други бягат от нея – едни призоваха за освобождаването на Навални, други определят това като „вътрешни работи“, а трети запазват мълчание.

Президентът Румен Радев не коментира. Премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева използваха социалните мрежи, за да призоват за освобождаване на Навални. Нито една партия в Народното събрание няма позиция по темата. За лидерката на БСП Корнелия Нинова това са „вътрешни работи“ на Русия.

I Европа не мълчи

Политици по цял свят реагират след ареста на Навални миналата неделя веднага след кацането му от Германия. Той се лекуваше в Берлин от края на август след като беше отровен с новичок. В негова защита в събота излязоха хиляди руснаци, а властите в страната започнаха масови арести. Кадри показват и побой над мирно протестиращите.

Политици от всички европейски държави настояха Навални да бъде освободен. Европейският парламент прие резолюция, с която призова Европейския съюз да прекрати строителството на почти готовия газопровод „Северен поток 2“, който трябва да транспортира газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Евродепутатите настояват за разширяване на обхвата на санкциите срещу Русия след ареста на опозиционера.

I Реплики между Борисов и Радев

В България темата “Навални” стана поредният повод за размяна на остри реплики между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. До момента държавният глава не е реагирал по никакъв начин, което стана причина министър-председателят да критикува в събота „оглушителното му мълчание“.

Няколко часа по-късно пресслужбата на президента разпространи коментар от Румен Радев, който също атакува Борисов, че не се е трогнал „нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани“.

„Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова „освобождава” други народи”, коментира Радев в събота, но не споменава Алексей Навални.

Свободна Европа изпрати въпроси на пресслужбата на президента за позицията на Румен Радев по случващото се в Русия, но отговори до момента не са получени.

Премиерът Борисов коментира ареста на Алексей Навални още миналия понеделник в личния си профил във Фейсбук. Той осъди действията срещу руския опозиционер.

Същото стори и външният министър Екатерина Захариева, която в поредица съобщения в Туитър осъди и последващите действия на Москва по време на протестите в защита на опозиционера.

„Свободата на мирен протест трябда да бъде уважавана“, написа тя след събитията в събота.

Позициите и на премиера, и външния министър обаче не са публикувани на официалния сайт на правителството на република България.

I Мълчание в парламента

Проверка на Свободна Европа показа, че основните парламентарно представени партии също няма да имат официални позиции, извън вече изразените от лидерите им или при гласуването на техни представители в Европейския парламент.

От пресцентъра на ГЕРБ обясниха, че не предвиждат позиция. “Бойко Борисов освен премиер е и лидер на ГЕРБ, а той беше първият български политик, осъдил случващото се в Русия”, коментираха от партията.

От БСП също коментираха, че засега позицията им е казаното от председателката на партията Корнелия Нинова. Пред БНР в неделя тя каза, че „трябва да се гарантират правото на защита и справедлив съдебен процес за г-н Навални“, но допълни, че това е “вътрешен проблем на Русия”.

В четвъртък евродепутатите от БСП не се регистрираха за гласуването на резолюцията, която призова за още по-строги санкции срещу Русия.

Резолюцията беше подкрепена от представителите на ГЕРБ, „Демократична България“, ВМРО и ДПС.

Пред Свободна Европа заместник-председателят на ДПС и член на външната комисия в парламента Хамид Хамид каза, че засега партията му не възнамерява да заема друга позиция. “Нашите представтели са взели участие в гласуването в Брюксел, изразили са позиция”, коментира той.

От пресцентъра на ВМРО също се позоваха на гласуването на техните евродепутати и коментираха, че ако има друга позиция ще я съобщят.

Засега само две извънпарламентарни политически сили – коалицията „Демократична България“ и партията „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов излязоха с официални позиции срещу ареста на Навални.

В позиция на сайта си „Демократична България“ осъжда ареста на Навални и настоява за освобождаването му. Представители на коалицията присъстваха и на протест в защита на Навални пред посолството на Русия в България. Представители на „Републиканци за България“ ​също се включиха в демонстрацията с призив за освобождаването на Навални.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)