Борисов: Радев да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП!

„Президентът да ме критикува колкото ще, но да каже и за партията-държава БСП“, заяви премиерът Борисов в интервю за бТВ.

Министър-председателят отговори така на критиката на държавния глава Румен Радев в словото му в навечерието на 10 ноември.

Запитан дали се припознава в критиките на соцлидера Корнелия Нинова, Борисов отвърна с въпрос – „Нинова припознава ли се в това, че нейни депутати нарекоха народа „дебили“!?“

„Коя партия подписа за „Белене“, в кой мандат падна КТБ, кой върза електромерите за „Мариците“. Съберете трите цифри и ще получите 7 милиарда“, продължи Борисов.

Запитан дали сега ще хвърли оставка, като при предишните два пъти, когато управляваше ГЕРБ, Борисов отвърна: „Няма защо да ги поканя да направят правителство.“

„Надявам се да спрат протестите, след като падат цените на горивата“, каза той.

На въпрос възможна ли е друга конфигурация в НС отговори категорично: „Не!“ За кабинет на малцинството реагира така: „Не мисля, че трябва да се стига до това.“

„Доверието към ГЕРБ пада, разликата с БСП се топи“, припомни водещият Антон Хекимян, а Борисов го апострофира: „ГЕРБ е първа политическа сила и то след две години управление с яростни атаки всеки ден. И след две години те не могат да ни стигнат. Нищо различно от това, което хората са ни подредили преди две години, няма!“

„Има и платени протестиращи. Нормално е опозицията да подкрепя“, изтъкна Борисов.

„Търговският регистър получава бонуси от 4000 лв. на фона на 40 лв. коледна добавка за пенсионерите“, реторично посочи Хекимян. „Тече проверка. Като променим закона, ще изпаднем в следващия казус – как да привлечем специалисти. Близо половин милиард по наше време като управляващи сме дали за коледни добавки. Нашият проблем е как да привлечем добри специалисти“, отвърна министър-председателят.

„Не знам с какво сме причинили тази фраза „война на институциите“!? Няма ден, през който президентът да не ни е критикувал! Къде е острата полемика?! Това е все едно някой да ти удря шамари и да казват – те се бият!“, коментира още Борисов за президента и неговите критики.

Според него държавният глава нападнал и медиите. „Даде ви оценка – „атрофирали медии“! Коя е медийната среда? Кое е атрофирало в медийната среда? Това въпрос към мене ли е – имам вестник, телевизия?“, емоционално запита премиерът и изтъкна: „Няма проправителствени медии!“

„Партията-държава е неговата партия, десетилетия БСП все я има. ГЕРБ е от десет години, каква партия-държава! Каква партия, каква държава, два пъти казвам – ето управлението, идете, управлявайте, коя партия го е правила? Казах на кметовете – идете, обяснете“, каза Байко Борисов.

„Как няма да сме най-бедните, като седем милиарда сме разпръснали заради управлението на БСП преди две години“, ядоса се Борисов.

„Президентът какво общо има с „Визия за България“, но се срещна с БСП. А в същото време не иска да се срещне с финансовия министър. Да ме критикува колкото иска, но не може когато говори за партия-държава, да не говори за БСП. Какви коли карахме преди – москвич, лада“, изреди Бойко Борисов.

Борисов  засегна и темата „доходи“ и как заплатата му била с 4000 лева по-малка от тази на президента (7000:11 000 лева), правейки паралел с 40 лева коледни добавки за пенсионерите и 90 лева повече за депутатите. Според него всеки заслужавал, и президента включително, но ако сега хората счупели държавата, нямало да може да се мултиплицира ефекта на увеличение на доходите, който ГЕРБ била постигнала.

За медийната свобода Борисов заяви: „Той нападна медиите – каза, че медийната среда е атрофирала. Вие атрофирали ли сте, бТВ атрофирали ли сте? Той ви даде оценка – трябва да спориш с него!“

„Трябва да излезете и да кажете с какво ви пречим“,  препоръча Борисов по отношение на оценката на влошаващата се медийна среда в мониторинговия доклад на ЕК и думите на президента Румен Радев, че има връщане на авторитарни практики и медиите страдат.

Лидерът на ГЕРБ призова да се съберат „органите“ на медиите (имате си такива) и да кажат какво пречи – да се съберат медийните асоциации и да попитат президента защо останал с впечатление за атрофирала медийна среда.

Борисов обаче се отрече от думите си от вчера (14 ноември), че имало олигарх, който си използвал телевизията, за да се брани. Казах „олигарси“, измъкна се лидерът на ГЕРБ.

Той не пропусна да изтъкне и как карикатуристи като Христо Комарницки вземат „огромни заплати“ за карикатурите си.

Борисов подкани водещия да му зададе въпрос за мониторинговия доклад на ЕК и не отговори „колко ни писа Европа“, като каза, че България ще влезе в Шенген „по въздух и вода“, след разговор с Холандия.

„Истински се надявам процесите срещу политици и кметове да се доведат до край. Съдебната система е независима. Баневи ги задържаха, ще задържат и другите (бел. ред. – Арабаджиеви) – някои процеси отнемат години. По време на европредседателството настанявахме гостите в тези хотели (бел. ред. – „Маринела“), защото само тях имахме“, заяви Борисов в отговор на въпрос как така Арабаджиеви и Баневи сега се оказали виновни, а не е имало действия срещу тях преди време, тъй като те не са известни публични лица от вчера.

„20 арестувани, постоянна мярка „задържане под стража“, нека купуват пак“, обобщи Борисов скандала с българските документи в ДАБЧ. От думите му стана ясно, че пак „Обединени патриоти“ ще предложат ръководител на ДАБЧ.

Борисов обяви и, че на Коалиционен съвет управляващите решил да не подкрепят Пакта за мигрантите на ООН. Той посочи това, след като на 14 ноември в парламента външният министър Екатерина Захариева не даде ясен отговор каква е позицията на България.

В коментар за случилото се в Търговския регистър премиерът обясни, че можело да се промени законът и да не вземат така бонуси. Припомняме, че в Агенцията по вписванията бяха раздадени сериозни бонуси, но Цецка Цачева увери, че нямало възнаградени служители, отговарящи за поддръжката на регистъра.

Бойко Борисов отрече да се е намесвал по темата „Атанас Семов” (бел. ред. – Семов стана конституционен съдия, а срещу него върви проверка – дали през 2016 година е било отказано законосъобразно разследване по сигнал срещу бившия депутат от РЗС). „Ние го предложихме за адвокат в Европейския съд, Европа не се съгласи“, добави Борисов. „Това е все едно някой да ти удря шамари и да казва „те се бият”“, обобщи главата на българското правителство.

Началото на разговора беше традиционно за участията на Борисов в бТВ. „Добро утро”, поздрави го Хекимян, на което премиерът, който отвърна: „Добър ден” и обясни, че днес станал в 6:00 часа сутринта, а обикновено сутрин не ставал по-късно от 6:30 часа. Имал и 1 час за футбол, защото иначе щял да откачи – всеки ден му бил свръхнапрегнат.


image0 (9K)