Борисов притеснен от ОМО „Илинден“ и „македонско малцинство“ в резолюцията на ЕП

Премиерът Бойко Борисов разговаря с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Правителственият пресцентър цитира думите на Борисов, че е „много разтревожен от вкарването на ОМО „Илинден“ и „македонско малцинство“ в България в една политическа резолюция в Европейския парламент. „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, е заявил Бойко Борисов, съобщава БНР.

Борисов отбелязва, че от днешната среща трябва да стартират разговори на всички нива, за да може до 10 ноември, когато България и Република Северна Македония като съпредседатели на Берлинския процес ще ръководят Срещата на върха, да има компромисно решение, което да удовлетворява всички страни в процеса. Днес вицепремиерът Екатерина Захариева ще се срещне с министър Османи по негово искане. Двамата ще разговарят на четири очи, след което са предвидени пленарни разговори и изявления пред медиите.

В началото на септември в телефонен разговор Захариева настоя пред Османи за цялостно изпълнение на Договора за добросъседство между София и Скопие, който беше подписан преди три години. Страната ни настоява и възможно най-бързо да бъде възстановена работата на съвместната комисия по историческите и образователните въпроси. Тя беше блокирана от спора за Гоце Делчев, а по-късно и заради предсрочните избори в югозападната ни съседка.

 


image0 (9K)