Борисов пред „Гардиън“: Екип британски следователи работи в България

Екип от британски следователи е в България, за да разследва евентуални връзки между отравянето на Емилиян Гебрев през 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, твърди „Гардиън“. „Има британски екип у нас“, е заявил премиерът Бойко Борисов пред журналист от изданието. „Те провеждат съвместно разследване с българските органи“, съобщава „24 часа“.

Емилиян Гебрев, който е собственик на българска компания, която произвежда и изнася оръжия, изпада в кома през април 2015 година заедно със сина си и един от директорите на компанията. И тримата оцеляват след подозрителното отравяне, но случаят остава неразрешен.

През октомври миналата година, след като разговарял с приятел за случая „Скрипал“, Гебрев се обърнал към българските прокурори, за да им предаде резултатите от лабораторните тестове от 2015 г. Според него те показват, че може да е бил отровен с вещество, подобно на „Новичок“, за което се смята, че е използвано срещу Скрипал и дъщеря му.

„От момента, в който чухме думата „Новичок“, ние веднага се свързахме с нашите британски партньори“, разказва Борисов, като добавя, че това се е случило преди няколко месеца.

„Цялата информация, която имаме за движението, мястото на престой, партньорството и контактите, които този човек е имал и за който знаем, е предоставена на британските разузнавателни служби“, добавя още Борисов.

Пред журналиста от „Гардиън“ министър-председателят не е споменал дали екипът включва полицаи или разузнавателни агенти.

„24 часа“


image0 (9K)