Борисов: Пловдив излиза сред челните места в света като чукнеш в Гугъл

Министър-председателят изтъкна, че до момента са вложени над 20 млн. лева в различни проекти, свързани с културата и археологията

[ad id=“225664″]

„Пловдив излиза на едно от челните места в света като чукнеш в Гугъл“, заяви Бойко Борисов, който е на посещение на тракийската могила Малтепе заедно с министъра на културата Боил Банов, съобщи „Труд“. Те изкачиха най-голямата могила на Балканите, а ръководителят на разкопките доц. Костадин Кисьов им разказва повече за откритията и значимостта на обекта.

„Когато се проучи и разкрие целият комплекс, ще стане голяма атракция“, каза Борисов, след като разгледа комплекса. Той заяви, че до момента са вложени над 20 млн. лева в различни проекти, свързани с културата и археологията.

През последната седмица в могилата „Малтепе“ край село Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплек. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство.

[ad id=“225664″]

Гробен комплекс с такива размери до момента не е известен в България и съседните Балкански държави. Откритите до сега глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на III век.

Монументална императорска гробница от Римската епоха (вероятно времето на т.нар. „войнишки императори“), която бе открита от археолозите. Последната информация е, че гробницата е 7 на 7 метра и е висока над 5 метра. Археолозите са търсили повече от две месеца входа към гробницата в най-голямата тракийска могила на Балканския полуостров.


image0 (9K)