Борисов от храм-паметника в Шипка: Много идват на 3 март и се снимат, а ние го ремонтираме

„Искам да ви прегърна братски, с огромната благодарност, че имаме такъв премиер като вас“, обърна се митрополит Киприан към Борисов. „Дядо владика, аз искам да ви благодаря. Както казахте много идват един път в годината на 3 март и се снимат, но ние в момента и паметника ще ви ремонтираме и този великолепен храм-паметник, който пази паметта на хилядите убити в Руско-турската война, чест и слава и на тях“, каза Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в храм-паметника „Рождество Христово“ в православния Шипченски манастир в град Шипка, община Казанлък. Той бе посрещнат от старозагорския митрополит Киприан.

Борисов е придружаван от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Премиерът огледа как върви ремонтът на камбанарията в храма.

„Искам да ви прегърна братски, с огромната благодарност, че имаме такъв премиер като вас“, обърна се митрополит Киприан към Борисов, цитиран от „Труд“.

„Дядо владика, аз искам да ви благодаря. Както казахте много идват един път в годината на 3 март и се снимат, но ние в момента и паметника ще ви ремонтираме и този великолепен храм-паметник, който пази паметта на хилядите убити в Руско-турската война, чест и слава и на тях“, каза Борисов.

„Това е наше задължение да го направим и то е на пълни обороти. Ако е казал Господ, живи и здрави да сме, естествено, че ще направиме и другото крило. Вчера дадохме за Жаблянския манастир, последните 1 млн. и 200 за джамията в Разград, защото бълагрите от двете религии трябва да живеят в мир и разбирателство“, допълни премиерът.

„За нас вашите молби са заповед, защото идват отгоре и ние ги изпълняваме“, каза министър-председателят на старозагорския митрополит.

„Пак казвам, много лесно се говори един път в годината, но десетилетия наред храм-паметникът е бил в окаяно положение и никой не го е направил, за тези, които обичат много да приказват.“, каза Борисов.

„Чакаме ви следващата година на 120-годишнината на храм-паметника и все така да бъдете до нас“, каза митрополит Киприан на премиера.

„В следващите 1-2 месеци трябва да се справим с пандемията. И следващите 4 години ще вдигнем БВП до 100 млрд. евро. 196 млрд. лв. мога да им ги обещая, а когато преди 4 г. взехме управлението никой не вярваше, че ще стигнем 120-130 млрд. Коронавирусът ни спря за една година, но аз съм убеден, че по начина, по който ваксинираме и лекуват лекарите ще постигнем поне 2 хил. лв. средната работна заплата и нагоре, ще продължим и санирането, както и църквите и джамиите. Убеден съм в това, което правим. Има ли вяра – има народ, морал и бъдеще“, допълни министър-председателят.

 


image0 (9K)