Борисов от Брюксел: България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген

„В същото време Гърция е в Шенген- просто не е справедливо“, заяви премиерът

[ad id=“218001″]

„Благодаря на баварците, 2 са темите, които представляват някакъв интерес за вас – сигурност и миграция. Не използвам силен израз, защото доста години присъствам на съвети и срещи. Толкова тежки обиди и квалификации не съм допускал, че могат да бъдат произнасяни публично от страни-членки. Разбира се, България е пример. Има държави в ЕС, чиито управления станаха коренно различни от традиционните само заради мигрантската вълна“. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където пристигна днес за официалния концерт по повод откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Истината е, че войните, които се проведоха, донесоха огромни щети. Външната ни дипломация се провали в цялата си част – милиони жертви, опустошени държави“, добави той.

[ad id=“218548″]

„Всеки, който се занимава със строителство, може да си представи колко трилиони долари или евра са нужни за възстановяването на Афганистан, Сирия. Ако тук ни целят с ракети сега, и ние ще бягаме. Провалът ни е във външната политика, всичко се обърна и дойде като проблем в Европа. Това са истините и до този момент никой не е могъл да ме обори„, каза още Борисов.

България е пример как бързо успяхме да направим заграждения. Тук има и една голяма несправедливост – най-добре пазената граница, питам в едната държава толкова милиарди вляха, а ефектът е много малък? България има нулев натиск от мигранти, а не е в Шенген, в същото време Гърция е – просто не е справедливо“, заяви премиерът, допълвайки: „И си измисляте някакви мотиви, които ги няма, и все по-трудно ще става да си ги измисляте“.

„Българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност. Релокацията не работи, тези хора искат да дойдат в Германия, те не искат да стоят в България. Прибираме ги, те пак бягат. Другият въпрос за релокацията е да направим затвори, това обаче няма как да стане заради хумаността“, допълни той.

„Виждате как преминаха изборите, дори виждате една Германия, която винаги е била пример, месеци наред не може да състави правителство заради проблема с мигрантите. В Австрия е същото, в Унгария също“, каза още Борисов.

[ad id=“236480″]

„Ние решаваме кой колко мигранти да вземе, няма логика за мен. Огромно уважение имам и към САЩ, Русия, Китай и Турция, но ние вадим пари от нашите данъкоплатци, за да решим проблемите, които те причиняват в някои региони. Много неща в Турция не ни харесват, много от тях са в пълен разрез с нашите ценности, но без тях не можем да се справим с миграцията“, обясни премиерът.

Терминът „Западни Балкани“ не го харесвам много, защото Балканите сме едни. Докато не се реши проблемът с името, Македония не може да тръгне към ЕС. Без Косово, без Сърбия – няма как да стане. И на президента Вучич, и на президента Тачич им благодаря, че успяха да успокоят ситуацията след стрелбата в Косовска Митровица. Това показва зрялост, което е хубаво за елита на Балканите. Босна и Херцеговина днес е спокойна, утре може да стане война. България е единствената, която няма нерешен проблем на Балканите“, коментира Борисов.

„Неслучайно сме неформалният лидер на Балканите, за да може да моделираме ситуацията. В момента мисля, че можем да се похвалим с това. Балканите са Европа, те не са задният двор. Задният двор са, ако гледаш от Лондон насам, ако гледаме оттук, са коридор„, заключи той.

[ad id=“263680“]

„Колкото и да говорим, че Балканите са малък фактор, нека не забравяме, че 2 войни тръгват оттам. Затова ние предложихме два варианта. Комисията за техническото присъединяване на страните от Западните Балкани да ускорят процеса – не е в нашата компетенция да им даваме срокове. Но трябва ясно да кажем – трябва да се даде перспектива на всички, не можем да оставим в „челна дупка“ Косово или Черна гора, или който и да е“, каза министър-председателят.

„И днес имахме много добра среща с Европейската инвестиционна банка. Благодаря още веднъж за форума. Има огромно финансиране, пари има предостатъчно. Тук, разбира се, слагам една голяма скоба – кохезията е без алтернатива, тя не може да се пипа, така че финансиране има от банките, бюджетите и кохезията„, обясни Бойко Борисов.

 


image0 (9K)