Борисов отстъпил за субсидията след ултиматум на Каракачанов и Валери Симеонов

Предупредително писмо от коалиционните партньори Красимир Каракачанов и Валери Симеонов получил в Брюксел премиерът Бойко Борисов това го накарало да даде заден за субсидията от 1 лев за партиите, пише Епицентър.бг.

Оше в четвъртък вечерта лидерите на ВМРО и НФСБ заявили писмено на министър-председателя, че „не е нормално да се договаря с ДПС, а не с тях“, както изисква коалиционното им споразумение.

„Преди да го обсъди проблема с ДПС, трябваше да го обсъди с нас“, заяви пред Епицентър.бг Красимир Каракачанов. Те предали депешата си на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която уведомила премиера за настроенията сред партньорите.

Същата вечер Валери Симеонов заяви в тв ефира, че от ОП ще настояват точката за партийната субсидия да падне от дневния ред на парламента в петък.

„Въпросът с намаляването на партийната субсидия не сме го обсъждали, защото никой не очакваше толкова бърза развръзка, точно за една седмица се случи всичко това. Затова вчера се събрахме и си дадохме една трезва равносметка, че това решение не трябва да минава. Не трябва да се приема, защото ще доведе до ликвидирането на всички малки партии“, заяви Симеонов.

Той разкри, че е имало събиране с ръководството на ВМРО, на което двете партии са си дали трезва равносметка, че решението за субсидия от 1 лев не трябва да продължава своя път към пленарна зала и трябва да бъде най-малкото отложено, за да има консултация с всички политически сили.

Симеонов изтъкна, че ГЕРБ е нарушил коалиционното споразумение и приоритетите на управляващата коалиция, и че „влезе в коалиране с ДПС“.

„Нека ГЕРБ да реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС- да заповяда“, беше позицията на лидера на НФСБ.

Категоричният тон на писмото накарал Борисов да даде обратен завой и същата вечер наредил на шефката на парламентарната група на ГЕРБ в петък да не вкарва решението за намаляване на партийната субсидия в пленарна зала.

„Длъжен съм на базата на коалиционното споразумение да се съобразя с партньорите. Бях възложил на нашите парламентаристи да се срещнат с коалиционните партньори и да им кажат, че сме се съобразили с волята на избирателите за размера на партийната субсидия“, заяви Борисов от Брюксел. Той съобщи, че тази сутрин се е чул с „Валери, Волен и Каракачанов“ и решението да се свика понеделник на Коалиционен съвет, където да бъде обсъден въпросът за субсидията, както и коалиционните отношения.

„Правилно реагираха „Обединени патриоти“. Спираме дотук! Ще решаваме в понеделник на Коалиционен съвет! Ще отстоявам това, което сме казали – 1 лв. Ако партиите в Народното събрание вземат друго решение, това е демокрацията“, заяви Борисов от Брюксел преди да отлети за България.

„Благодарен съм, че бяхме чути за отлагане на въпроса за партийните субсидии“, заяви след отлагане на решението Валери Симеонов. Той за пореден път изтъкна, че ГЕРБ е нарушил коалиционното споразумение и приоритетите на управляващата коалиция, и че „влезе в коалиране с ДПС“.


image0 (9K)