Борисов отказа на Меркел България да приеме обратно бежанци

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е поискала от премиера Бойко Борисов България да приеме обратно бежанци по примера на Гърция. Борисов обаче е отказал.

Канцлерът и българският министър-председател са провели тежкия телефонен разговор преди дни, информират запознати правителствени източници пред „Труд“.
По време на разговора Меркел в прав текст поискала от Борисов България да приема отново бежанци.
Премиерът обаче отказал категорично с мотива, че страна ни има позиция за обратното, която е изразена многократно.
Борисов припомнил на Меркел и че не веднъж е настоявал ЕС да дава средства за организиране на hotspot-ове – горещи точки, с временни центрове в държавите, близки до района на конфликт.
Германия вече подписа споразумение с Гърция, според което ще връща кандидатите за убежище и южната ни съседка ще приема обратно мигрантите, влезли в ЕС от нейна територия.

[ad id=“225664″]
Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.
До дни предстои у нас да пристигнат европейски лидери, които да инспектират сигурността на границата ни, която е външна на ЕС. Очаква се в България да дойдат председателят на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер и експерти на федералния министър на вътрешните работи Ханс Зеехофер.
Именно Зеехофер и неговата партия Христоянсоциалният съюз като част от властта в Германия настоява Германия да търси начини да връща бежанците в страните, от които са влезли на територията на ЕС.
От Министерски съвет не коментират дали очакват нов натиск по време на визитите за приемане на бежанци в България.
Днес от управляващата коалиция у нас отново заявиха, че България има изготвена рамкова позиция по реформата за регламент Дъблин, като част от общата реформа на европейската система за убежище.

[ad id=“236993″]
А на срещата на върха в Брюксел в края на юни премиерът Борисов предложи сключване на споразумения като договореността с Турция, и с Тунис и Йордания, където бягащите от война да бъдат подслонявани и подпомагани в изнесени центрове. Пак тогава българският министър-председател заяви, че ЕС трябва да приложи строга система за охрана на външните си граници и отчете нулев натиск по българските.

dnes.bg


image0 (9K)