„Борисов оглави протеста срещу себе си“. Първи коментари след обявените решения на премиера

Опит за печелене на време, отлагане на оставката и успокояване на протеста. Или пък „възможност за мафията“ да създаде свой основен закон. Така звучат част от първите коментари след обявеното от премиера Бойко Борисов намерение ГЕРБ да предложи проект за нова конституция и свикване на Велико народно събрание.

Борисов обяви, че е готов да се оттегли в момента, когато парламентът насрочи избори за Велико народно събрание. Заявката му идва след 36 дни протести в цялата страна с искане за оставките на неговото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

Според секретаря на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов, Борисов в момента „се опитва да прехвърли пожара на протестите от Министерския съвет пред Народното събрание, защото Велико народно събрание се свиква с мнозинство две трети, 160 народни представители“.

„Но аз не съм сигурен и по така предложените от него промени в Конституцията дали всички парламентарни групи, или пък 160 народни представители, ще са съгласни с тези промени“, каза още Попов пред БНР.

ВМРО ще реши каква позиция да заеме „когато се съберем на коалиционен съвет“, написа във Фейсбук председателят на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той предлага и още шест „неща, които да бъдат гарантирани от Конституцията“ – задължително гласуване, укрепване на семейните ценности и брака като съюз между мъжа и жената, връщането на наборната военна служба, както и да се отвори дебатът за увеличаване на правомощията на президента.

Междувременно лидерът на „Воля“ Веселин Марешки обяви, че партията му вероятно няма да подкрепи свикването на Велико Народно събарние. „Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, каза Марешки пред БНР.?

„Също като БКП през 1990 г.“
“Основната цел на Борисов е да отложи оставката си, за да може той да организира парламентарни избори, сменяйки в последния момент правилата, по които това ще се случи“, се казва в позиция на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Той припомня, че хората настояват за промяна и две оставки – на премиера и на главния прокурор – „нещо, което така и не са чули“. Едно от предложенията на премиера е броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120.

“Ние сме против намаляването на броя на депутатите, защото това означава българските граждани да получат по-малко представителство в парламента“, казва още Иванов. Според него реалният изход от ситуацията е „ясно поемане на отговорност с оставка и от Борисов, и от Гешев, отиване на парламентарни избори“.

По думите на Атанас Атанасов, също съпредседател на „Демократична България“, това е същият ход като този на БКП през 1990 година. „Комунистическата партия вместо да сдаде властта и се разпусне, свика и организира избори за ВНС и ги „спечели“, написа Атанасов във Фейсбук.

Телевизионният водещ и лидер на наскоро учредената партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов написа кратък коментар във Фейсбук:

„Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си“.

„Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша“, смята председателката на „Движение 21“ Татяна Дончева. „За да се свика ВНС обаче е необходимо 2/3 мнозинство, а такова ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение“, допълни Дончева пред БНР.

Според едни от оранизаторите на протестите – „Отровното трио“, изявлението на Борисов е опит за печелене на време и проява на страх. „Проваленият и загубил доверие парламент с мнозинство, диктувано от олигархичната му власт, се готви сам да предложи проект на нова Конституция. Това ще даде възможност мафията да създаде свой Основен закон, изработен от неговото Народно събрание и да му бъде спечелено време до януари, за да остане на поста си“, се казва в позиция на Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов.

Протестиращите от палатковия лагер на Орлов мост определиха обявените решения на премиера Бойко Борисов като опит за печелене на време и заявиха, че продължават с исканията си за оставка.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)