Борисов обяви решенията си: Нова конституция, без ВСС и само 120 депутати

Премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция. Във видео обръщение Борисов обяви решенията си, за които намекна още в неделя. Той каза още, че е готов да се оттегли в момента, когато парламентът насрочи избори за Велико народно събрание.

Заявката на Борисов идва след 36 дни протести в цялата страна с искане за оставките на неговото правителство и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите настояват за предсрочни избори. Редовният вот трябва да се проведе през месец март 2021 г.

Борисов каза, че ГЕРБ ще внесе проект за нова конституция и след това ще свика избори за Велико народно събрание. Премиерът уточни, че в проекта на управляващите ще бъдат включени следните промени:

– Броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120.

– При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален – от 400 на 280.

– Прекратяване на дейността на Висшия съдебен и създаване Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

– Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор да бъде пет години.

„Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата“, обясни премиерът Борисов.

„Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата“, допълни той.

След месец антиправителствени протести в цялата страна, в неделя Борисов публикува във Фейсбук снимка с внуците си и написа, че е време за “моите решения”.

„Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето,“ каза премиерът в обръщението си в петък.

Останалите предложения за промени, които предлага Борисов, са:

– Ограничане на правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт

– Създаване на отделни инспекторати към съветите на съдиите и прокурорите. Към момента има един инспекторат.

– Създаване на институт на индивидуалната конституционна жалба.

– Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман.

– Народното събрание да може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Борисов обясни, че „в момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден“.

Премиерът предлага още от всичките 400 народни представители в следващото Велико народно събрание, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно. Така бяха проведени и първите многопартийни избори през 1990 г.

Според действащата конституция, правото на инициатива за нова такава имат „най-малко една втора от народните представители и президентът“. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ общо имат 116 депутати, т.е. имат нужда от още пет гласа, които досега при важни гласувания получават най-често от „Воля“.

След това обаче решението за свикване на избори за Велико народно събрание се взима от две трети от депутатите – 160 от 240. БСП има 78 народни представители, т.е. без участието на социалистите такова мнозинство може да бъде събрано само при положение, че всички останали участват.

Антиправителствените протести в България започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка „Росенец“ са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)