Борисов обяви въвеждането на еврото за задължително и поиска създаване на армия на ЕС

„Еврозоната е задължителна“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „Европа отново на път“. „Дори и в България си позволяваме да казваме: когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната. А когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото – имаме договор“, поясни министър-председателят. Според него политиците трябва да положат всички усилия, за да влезе България в чакалнята на еврозоната: „В противен случаи ние не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута“.

По повод терористичните удари в Европа премиерът изрази позиция, че Европейският съюз трябва да вземе решение за създаване на обща европейска армия. „Всяка сутрин се събуждаме и дали в Лондон, дали в Афганистан, дали на друго място – десетки убити и ранени. И се въртим около средствата и не си говорим за причините, които не са удобни политически. А то е толкова ясно, докато върви надпревара за въоръжение“, посочи българският премиер.

„Имаме единни решения. Колко танка има Германия, Франция, България – дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло“, допълни Борисов.

„Спомням си времето, когато се заговори за разоръжаване и започнаха да се унищожават ракети, тогава светът си отдъхна. Това е като в операта има ли пушка на сцената – рано или късно трябва да гръмне“. Сега е модерно да се говори за въоръжение, за милиарди от бюджетите на всички страни – при такова масово превъоръжаване на света, оръжието рано или късно ще трябва да се използва. Затова по думите на Борисов начинът да се спестят пари и да има сигурна охрана е обща европейска отбрана. Европа да стане колективен член като ЕС в НАТО. „Това е моето предложение. Оръжейните компании сигурно ще са против това“.

На въпроса има ли заплаха за България, премиерът отговори „има, разбира се“. Поясни, че няма страна, която да каже, че е защитена и няма риск за нея. „Не е въпрос да плашим населението“, подчерта Борисов. Посочи, че английските служби са едни от най-добрите, с които е работил. „От САЩ през Русия, Париж, Брюксел, Лондон – въпрос на време, място или някакво действие от съответната държава, за да има терористичен акт. Отдавна тероризмът не е случайно явление“, коментира още той.

Заяви, че терористите гледат телевизия и наблюдават действията, изказванията и поведението на политическите лидери и действат веднага наказателно. Той обаче разкритикува европейските държави, че не са интегрирали различните етноси.

„Цели поколения, израснали в тези държави, явно са поставени в условия, в които действат по този начин. Помня, че за България винаги се поставя въпроса за интеграция на ромите, а сега като гледам как са интегрирани във Великобритания, Белгия, Франция етносите – мисля, че и на тях трябва да им поставим въпроса как са интегрирани. Всъщност не са успели. Това е истината, болезнена, неприятна, не е модерно да я кажеш, дори е опасно в политически план“, каза премиерът.

Повтори, че риск от тероризъм безусловно има за всяка една държава, защото навсякъде вече е имало такъв. „Как да кажа, че няма, като имаше и в Сарафово.“ Няма служба в света, която да се справи. Полезният ход би бил да се спрат войните, да спре съревнованието във въоръжаването. Всичката тази техника бомбардира рано или късно, главно в Арабския свят, и започват бежански вълни. Това мотивира други млади, родени и израснали в Европа. Службите не могат да хванат това.

 


image0 (9K)