Борисов обеща мерки, за да не „психясат хората“

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на инспекции. Той провери строежа на АМ „Хемус“ в участъка между Белокопитово и Буховци и коментира дали ще има отхлабване на противоепидемиологичните мерки. Премиерът се спря при представители на медиите и подробно обясни дали ще работят скоро ресторанти и хотели, дали ще бъдат отворени паркове и кафе.

„В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието. Възложил съм на юристите, искам извънредното положение да свърши и по-рано и да остане само закон, който например да позволява на здравния министър да задължава за маските, защото доказано вече в света маските помагат“, каза Бойко Борисов.

„Данните в света са чудовищни. Ние много навреме сложихме мерките. И въпреки че една част, но малка, не ги изпълнява, не е достатъчно голяма извадка, за да предизвика такова масово заболяване. Виждате кога стартираха нашите съседи и какъв е броят на заразените и починалите“, обърна се към журналистите той.

Борисов подчерта, че според него извънредното положение не дава големи правомощия на властта, въпреки становището на опозицията.

Той обясни защо смята така: „Досега сме се възползвали, да кажем, че ще има КПП, че ще се носят маски. Реално движението не е ограничено по градовете, в България можеш да излезеш и 50 пъти днес. В другите държави има вечерен час, при нас няма.“

Бойко Борисов коментира и възможността да се позволят разходки в парковете на родители с деца, като обясни, че трябва да се направи вход и изход и да не се допускат струпвания, а за целта да се включат доброволци, които да помагат за реда.

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерките, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът.

Преди това премиерът спря и при работниците на строежа и разговаря с тях.

Заедно с премиера е и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Борисов се поинтересува подробно от работата на багерите и картачите. Отново шофирайки своя джип, той обясняваше колко е важно да се завърши магистралата.

Пошегува се, че теренът е труден, затова и не води със себе си регионалния министър Петя Аврамова, а взима Нанков.

„А за мен не ви е жал. Аз имам нужда малко да потичам“, каза шегувито на свой ред зам.-министърът, който навигираше премиера накъде да кара.

„Извънредното положение не се отразява на строителството на АМ „Хемус“, изключително съм доволен4, не скри задоволството си от видяното Борисов.

„И на „Струма“, и на „Европа“, и на Южната дъга, и на „Хемус“ от двете страни. Много усилено отсечката отчуждаваме и проектираме до Търново, след Търговище се видели. И от Плевен до Търново от двете страни да ги съберем. Българките строители, инженери, шофьори, багеристи се справят изключително добре“, посочи министър-председателят.

Той гарантира, че няма да има и забавяния на плащанията за фирмите-строители. „Точно обратното. Даже плащаме повече, за да могат, това са работни места, те имат семейства. И оборотите вървят. Машините са на лизинг. Строителството засега е един от секторите, на които кризата не е повлиял, точно обратното. Ние не сме го спирали, както в другите държави. Говоря не само за инфраструктурните проекти, а и за строителството в самите населени места. Навсякъде се работи изключително силно по двата газопровода: „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция. Някои строители работят и събота и неделя, за да можем да вкарваме всичко, което е в оборотите на държавата“, каза още Бойко Борисов.


image0 (9K)