Борисов обеща безплатни ваксини срещу К-19

Министър-председателят Бойко Борисов обеща държавата да осигури безплатни ваксини срещу коронавирус на всеки. Премиерът разпореди допълнителни средства за медиците на първа линия, обеща добавки към пенсиите и възложи на министъра на образованието Красимир Вълчев да продължи с прилагането на гъвкави методи на обучение на учениците по време на пандемията.

„Това не са лесни задачи и не са лесни решения да затваряш хората в домовете им. Застояването на децата вкъщи носи своите рискове – обездвижване, губене на мотивация за учене, десоциализират се, психически проблеми, които ние също отчитаме, когато взимаме решения“, е изтъкнал премиерът Борисов. По думите му локалното вземане на решения за преминаване към електронна среда на обучение остава най-правилният подход за учебните заведения.

„Този метод е правилен – там, където няма зарази, децата да учат. Другите места – следете броя на заболелите, така че да щадим и учителите и използвайте родителите при взимането на решения, защото това касае техните деца. Ние мислим най-доброто“, е добавил министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е заявил, че обучението в електронна среда за учениците е ефективна алтернатива, когато става дума за по-кратък период от време.

„Обсъдихме с министър Ангелов, следим стойностите и даваме възможност да се прилага в училищата подход на редуване присъственото обучение и обучението в електронна среда“, е допълнил Вълчев.

Той е посочил, че е обсъждано и ще бъде предложено решение за задължително носене на защитни маски в класните стаи за учениците от 5 до 12 клас. Министърът на образованието посочи, че до момента България има най-либералния режим спрямо другите европейски държави по отношение на маските за учениците.

Праавителството отпуска допълнително 80 милиона лева за всички медици, които се борят на първа линия. За това информира премиерът във Фейсбук.

Средствата са осигурени по оперативните програми от новия инструмент на Европейския съюз REACT-EU в подкрепа на преодоляването на последиците от пандемията. С тях ще обезпечим системата на здравеопазването, ще осигурим безопасни условия на труд и ще се отпуснат допълнителни възнаграждения на работещия на първа линия медицински и немедицински персонал, пише премиерът.

Държавата ще осигури безплатни ваксини срещу коронавирус на всеки, отбелязва Борисов.

Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19, написа в профила си във Фейсбук премиерът

За да бъде гарантиран този достъп на българите, както и нужните на страната ни количества, днес правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС.

Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й, пише Борисов.

В името на здравето и живота на пациентите днес взехме още едно важно решение – с осигурените от правителството 14 000 000 лева ще се закупят още 17 280 флакона ремдесивир, който в комбинация с други медикаменти спасява живота на тежкоболните българи с COVID-19. Всеки ден предприемаме необходимите действия, за да може нашите лекари да разполагат с всички лекарства, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус, посочва Борисов.

Той отбелязва още, че за пети пореден месец правителството отпуска допълнителни 50 лв. към пенсиите на възрастните хора. Над 2 млн. души ще получат добавката за декември, която струва на бюджета над 100 млн. лв.

Във Фейсбук той посочва, че подкрепата ще продължи и през следващата година, като са предвидени в проекта на бюджет допълнителни 318 млн. лв. за осигуряване на мярката. Така пенсионерите ще могат да посрещнат нуждите си от лекарства или от здравна профилактика в условията на пандемия, допълва премиерът. Той казва още, че се предвижда и през април еднократни ваучери за храна да получат хората с пенсии от 300 до 369 лв. „Грижата за възрастните хора е наш приоритет още от началото на управленския мандат. От 1 януари минималната пенсия става 300 лв., което означава близо двойно увеличение в сравнение с 2017 г. Мога да уверя пенсионерите, че и занапред ще работим за повишаване на техните възнаграждения. Те го заслужават!“, е категоричен премиерът.

 


image0 (9K)