Борисов обещал финансиране за изграждане на заслони по маршрута до връх Ботев

Кметът на Калофер Румен Стоянов каза в ефира на БНТ, че имат планове за изграждане на заслони по маршрута до връх Ботев, а премиерът Борисов е обещал финансиране.

Както стана ясно, снощи беше прекратена издирвателната акция в Стара планина, при която спасители търсиха бащата и сина от Стара Загора, изгубили се под връх Ботев в Стара планина.

Те бяха в неизвестност от 5 февруари, но за съжаление не бяха открити.

42-годишният Атанас Пенчев и 17-годишният му син Андриан са изчезналите в планината старозагорци

Многократно метеоролозите предупреждаваха за тежки зимни условия особено в района на вр. Ботев на Стара планина.

Един от спасителите, които бяха добре екипирани и оборудвани, пострада, като падна в ледените води на реката. По неофициална информация, човекът е добре.

Повдигнат е въпросът за маркировката в планините.

Петима доброволци от Стара Загора се включиха в издирването на бащата и сина, изчезнали под връх Ботев

Кметът на Калофер Румен Стоянов снощи е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов. „Свидетели сме на една човешка драма за пореден път и това ни накара да помислим за инфраструктурата. Тъй като по тези тежки маршрути няма човек къде да се подслони. Летните бури понякога даже са по-тежки от зимните. Преди много години там беше осеяно с овчарски колиби и това спасяваше човешки животи. Сега искаме да се направят такива.

в разговора с премиера Борисов той каза „Направете проектите. Веднага сме готови, ще финансираме“, което на този етап може само да ни зарадва. Започваме отсега. По тези маршрути поне 2-3 заслона трябва да се направят“, каза кметът. „Времето към връх Ботев е сурово и е рисковано да се подновява акцията за издирване и днес“, добави той.


image0 (9K)