Борисов: Няма да позволим България да бъде заобикаляна. Правото ни на вето ще бъде използвано

Министър-председателят Бойко Борисов предлага провеждането на тристранна среща Русия, Европейски съюз и България във връзка с бъдещите доставки на руски природен газ за страната ни и по-конкретно в предлагания газов хъб „Балкан“, предаде БГНЕС.

Днешното предложение за европейски газов хъб е интересен за всички. То ни дава основание да водим преговори с всички, които искат да доставят газ в него, добави премиерът. Той заяви, че всеки, който желае да транспортира „синьо гориво“ по нашата газова система трябва да е добре дошъл да го направи.

„Няма да позволим България да бъде заобикаляна. Правото ни на вето ще бъде използвано. Когато застанахме зад Украйна, знаехме какво губим“, заяви Борисов, коментирайки отказа на страната ни от строителството на газопровода „Южен поток“, който трябваше да бъде спрян след избухването на конфликта в Украйна през 2014 г. Сега трябва да седнем за тристранна среща.

Тристранни срещи с всеки един, който иска – с Азербайджан, с Туркмения, с Русия, ако искат. Но трябва да има задължително представител на ЕС, за да не ни дойде след време писмо от Брюксел, в което да не се разрешава даден проект, заяви Борисов. Той подчерта, че България гарантира дългосрочност на всеки един проект. „Газовият хъб трябва да го има. За това съм се договорил с Жан-Клод Юнкер“, заяви още Борисов.


image0 (9K)