Борисов: Няма да подаваме оставка! Че се задържат олигарси, това ли ги е яд?

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че правителството няма да подаде оставка. Като аргумент той посочи параметрите на проектобюджета за 2019 година.

Коментарът му е по повод позицията на ДПС, че изпълнителната власт е в пълен блокаж и предсрочните избори са неизбежни.

„Искането за предсрочни избори е нормално за опозицията. Има на четири години избори, правиш ги и управляваш. Едни нови избори са още 50 млн. лева.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на инспекцията на строежа на АМ „Хемус“ при трасето между Белокопитово и Буховци. „Че институциите задържат олигарси, това ли ги е яд? Или че контрабандата от 34 процента слезе на 5 процента и че бюджетът за новата година вследствие борбата на институциите, не на отделни хора, донесе милиарди повече в хазната“, попита Борисов.

Премиерът Борисов припомни как след управлението на кабинета „Орешарски“ държавата е платила близо 7 млрд. и е заварила дефицит от 4 процента. „Сега в следващия бюджет половин милиард лева има повече за образование, повече от половин милиард за здравеопазване, 10 процента върху заплатите на полицаи отгоре, военни, съдебна охрана, лекари. Половин милиард повече за общините, 150 млн. лева повече за хората с увреждания. Кое е в колапс?“, попита Бойко Борисов.

По думите му работата на институциите дава резултати и това ядосва опозицията. „Макар и късно, но действително специализираният съд и прокуратура в момента, заедно с нашите служби проявяват и воля, и професионализъм, и желание. Така че винаги има какво да се желае повече“, заяви премиерът.

„Че институциите задържат олигарси, това ли ги е яд? Или че контрабандата от 34 процента слезе на 5 процента и че бюджетът за новата година вследствие борбата на институциите, не на отделни хора, донесе милиарди повече в хазната“, попита Борисов. Той добави, че миналата година се е наложило държавата да отпусне 12 млн. лева за изчистването на опасните химикали в „Полимери“ – Девня.

„АМ „Хемус“ защо не я направиха? Важна ли е тя за гражданите на Търговище, на Шумен“, попита Борисов и припомни, че кабинетът „Орешарски“ я е извадил от програмата за финансиране с европейски фондове.


image0 (9K)