Борисов: Няма да е честно да ни измислят нови изисквания за Шенген

„От 22 г. живеем във валутен борд, доказали сме, че имаме резерв, растеж, имаме БВП близо 4%, изпълнили сме всички критерии. Ако сега за Шенген измислят нови изисквания, няма да е честно.“ Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск след редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

[ad id=“225664″]

„Искаме да влизаме в дадената система по критериите за другите, а не да си измислят нови. Но нека да бъдем спокойни, толерантни, подготвили сме си домашното и за чакалнята за еврозоната – вчера България свали с още 1% външния си дълг. С 24% външен дълг – къде са спрямо нас другите държави, само Естония има по-малък. И ние можем да тропаме по масата и да казваме „кога ще се оправите“. Видяхме как вчера някой тръгва да налага вето – на всичко и веднага. Но ЕС може да работи само с такт и разбирателство между всичките 28″, изтъкна Бойко Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Той увери, че недоверието на холандските политици към България по въпроса на опазването на външната граница на ЕС се топи. „Аз съм убеден, че климатът между Холандия и България е изключително приятелски и добър. Те се убеждават с посещенията си в България, на представители на различни партии, те самите са вече убедени“, увери Борисов.

По въпроса за миграцията българският премиер изрично обърна внимание, че България не се споменава, когато става дума за опазване на външните граници на ЕС, а се говори предимно за Гърция и Италия, като вмъкна, че Гърция е получила 3 пъти повече пари от България.

[ad id=“263680″]

По думите му българското Черно море е точно толкова топло, колкото морето в Гърция и Италия. „Сухопътната ни граница с Турция е точно толкова, колкото и гръцката“, посочи Борисов, според когото в момента вече „проблемът не е миграционен, защото вече има 90 % по-малко бежанци, отколкото преди 2-3 години“.

Министър-председателят припомни, че страната ни е била под голям миграционен натиск, но в момента границата ни се охранява и ако всички държави го правят ще става дума за единични бройки преминали през нея.

„Трябва да се говори и за България, за Испания. Хубаво е да си спомняте, че България беше също толкова под натиск, да дойдете и да видите как се охранява границата. Каня ви, елате!“, обърна се той към десетките журналисти от най-големите световни агенции и медии.

Той припомни и срещата на върха във Варна между лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Ердоган.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/vb.100006542380422/2205496706345054/?type=2&video_source=user_video_tab

„Изключително съм благодарен на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, че дойдоха във Варна да говорят с Ердоган, когато никой не искаше да говори с него. Видяхте, че след това потокът се насочва към други места. Сега темата за миграцията е политическа, не е миграционна. Вече има изградени системи, направи се много, и в Шенген, и като оборудване, и като пари. Сега темата е политическа“, натърти българският премиер.

[ad id=“218548″]

Борисов направи равносметка на българското председателство на Европейския съвет. „Считам, че колкото и да сме скромни, направихме едно добро Председателство, не допуснахме грешки. Всички колеги го аплодираха.

Дадохме добра основа за колегите от Австрия. Мисля, че и те ще надградят, както ние с естонското председателство“, посочи той. „Всички отчетоха колко много усилия и труд са положени за основните предложения на България, свързани с Дъблинското споразумение.

Въпреки големите противоречия на практика между две доктрини как да пазим Европа, съм доволен че успяхме да стигнем до този крехък консенсус, с изкуството на Доналд Туск и на други колеги“, посочи премиерът и уточни, че не може да се каже, че този консенсус напълно е решил проблема.

[ad id=“236999“]

„Положихме много усилия да балансираме интересите“, изтъкна Бойко Борисов. По думите му по време на Председателството България е постигнала впечатляващи резултати за дигитална Европа и уменията, нужни за бъдещето. „9 от 13 дигитални досиета са закрити или е постигнат общ подход на Съвета“, изброи премиерът.


image0 (9K)