Борисов: Не призовавам за по-строги мерки, а за дисциплина. Не сме казвали, че COVID-19 си е отишъл

„Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Не сме ви подвеждали, че пандемията е отшумяла. Но към днешна дата смятам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме, защото освен броя на заразените, се увеличава и броят на излекуваните“. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Борисов бе категоричен, че дори носенето на маски на повечето обществени места остава препоръчително.

„Не призовавам за по-строги мерки, а за по-голяма дисциплина. Ако сега започнем да затягаме мерки, това ще внесе паника и много по-голям риск за стопанския ни живот. Трябва просто да свикнем да живеем с това“, заяви министър-председателят. И допълни: „Очакваме дълбока рецесия през есента и зимата. Икономиките не могат тръгнат. По-мощните заделят милиарди, но когато затънат, харчат повече“.

Шефът на Александровска болница увери, че страната ни разполага с достатъчни количества от лекарствата, за които се смята, че влияят благоприятно на пациентите с коронавирус.

„Вирусът е омаломощен. В началото той беше изключително агресивен, с висока вирулентност. В момента тя е намаляла, т.е. тежестта на заболяванията, които предизвиква, имат по-малка сила. Той трябва да се приспособи към нас, приемниците. Т.е. – да не ни убива, за да продължи да съществува”, каза още проф. Ангелов.

По-рано премиерът Борисов участва в заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Основна тема бе Планът за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу коронавируса.

 


image0 (9K)