Борисов: На фона на успехите ни, личните отношения нямат значение!

Темата с разнобоя във властта приключи. Срещата на коалиционните партньори във властта завърши с помирение

[ad id=“225664″]

Раздорът в управляващата коалиция е потушен. След срещата на партньорите във властта при премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в Министерския съвет се разбра, че страстите са укротени. Един до друг застанаха Борисов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров, Валери Симеонов.

„Всички различия бяха изгладени“, бе категоричен Борисов. „На фона на успехите, които постигаме, междуличностните отношения нямат значение“, заяви той след края на разговорите на „Дондуков“ 1. Премиерът благодари на коалиционните партньори, че са загърбили междуличностните си отношения.

[ad id=“263680″]

„Нямаме спорна тема, която да не можем да решим с необходимия компромис в интерес на обществото“, каза още Борисов.

„Имаше някои неразбрания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбирахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато. Направили сме график за срещи между парламентарните групи и правителството“, обясни премиерът и посочи, че коалиционните партньори са изяснили „мотивите за спорните законопроекти“.

[ad id=“236993“]

„Оттук нататък мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим“, добави министър-председателят.

„Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. Не заради властта, постовете и мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос. Параметрите, по които държавата работи в момента, финансови и икономически, БВП са най- добрите за всички времена на тази държава“, каза още Бойко Борисов.

„Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство. От срещата 16+1 произлязоха доста европейски инициативи“, анализира министър-председателят.

[ad id=“218548″]

„Междуличностните отношения нямат значение. Благодаря на колегите, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени“, добави премиерът.

След него думата взе Волен Сидеров и още в началото на изявлението си обяви, че не е разрушител. „Нашите разменени реплики чрез медиите не трябва да се възприемат като нещо разрушително“, заяви той.

„Всеки от нас е човек има право на реакции. Нашите противоречия през медиите не трябва да се приемат разрушително. Аз не съм разрушител, напротив, бях един от моторите за създаването на управляващата коалиция и от тогава повтарям, че трябва да направим така, че от създаването на коалицията трябва да има полезен резултат. Ако сега отидем на предсрочни избори, това означава хаос. Оттук нататък нашите действия не трябва да предизвикават съмнения, че искаме предсрочно прекратяване на мандата. Трябва да изчистваме тезите и темите, по които работим, така че да не се пораждат съмнения и прехвърчане на искри“, разясни лидерът на „Атака“.

[ad id=“236999″]

„Между нас няма фатални разлики. Така може да бъде и за в бъдеще, но първо всеки един от нас трябва да победи себе си и желанието да се налага над другите. Тогава и в Министерски съвет, и в парламента ще има синхрон. Искам специално да благодаря на г-н Борисов, тъй като той влезе в ролята на координатор и на помирител на всички нас. Понякога трябва да има баланс – той успя да ни убеди, че балансът е най-важен от всичко“, заяви още атакист № 1.

„Затваряме темата с разнобоя в коалицията“, каза в заключение той.

[ad id=“225664″]

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов също взе думата. За да „успокои“ БСП – да не се тревожат, че ще им се наложи да стягат предсрочни избори, спокойно да вървят на море и да събират тен. „Правителствто е стабилно, няма да ви се наложи да работите през август и да правите правителство“, завърши задочното си обръщение към червените Каракачанов.

Другият вицепремиер – Валери Симеонов, от действията на когото тръгна раздорът, не взе думата.

[ad id=“263680″]

Именно Симеонов нарече „лобистки“ текстове в закона за приватизацията, внесени от депутати от „Атака“ и подкрепени от ГЕРБ в пленарната зала.

 


image0 (9K)