Борисов на среща с престолонаследника на Абу Даби – един от най-влиятелните лидери в арабския свят

Принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е определен да води преговори от името на ОАЕ в области от енергетиката и отбраната до инвестициите и политиката.

[ad id=“225664″]

Днес започва официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в ОАЕ. Той ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ, 57- годишният шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Снощи Борисов бе посрещнат на летището на Абу Даби от министъра на изкуствения интелект, а днес е официалното му тържествено посрещане в емирството.

Доманикът му шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян e по-малкият брат на Президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Заид ал Нахая.

Принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е определен да води преговори от името на ОАЕ в области от енергетиката и отбраната до инвестициите и политиката. Той е наричан често само с абревиатурата МБЗ и е смятан за един от най-влиятелните лидери в арабския свят днес. Престолонаследникът минава за амбициозен лидер с визия за бъдещето не само на страната, но и на целия регион.

Официално коронянският принц на Абу Даби, главнокомандващ на въоръжените сили на Обединените арабски емирства, е завършил академията Sandhurst (Великобритания) през 1979 година.

Обучен е във военни умения за пилотиране на хеликоптер, каране на бронирани превозни средства, скачане на парашут.

След завръщането си от Англия преминава военно обучение в Шаржа, става офицер на въоръжените сили на Обединените арабски емирства.

[ad id=“263680″]

Той е офицер на американската гвардия (елитна единица), пилот на военновъздушните сили на ОАЕ, след което става и командир на въоръжените сили на ОАЕ.

През 2003 г. е обявен за втори конен принц на Абу Даби.
След смъртта на баща си на 2 ноември 2004 г. той става принцът на венеца.

От декември 2004 г. е председател на Изпълнителния съвет на Абу Даби, член на Върховния съвет за петрол.

Известно е, че шейх Мохамед бин Зайед вярва, че ОАЕ трябва да играят много по-голяма роля в световната политика.

Като баща си харесва соколи.

Интересува се от поезията и пише поезия в стил „Набати“.

ОАЕ включва 7 емирства: Абу Даби, Аджман, Дубай, Рас ал-Хайм, Ум ал-Куейн, Фуджейра и Шарджа. Държавата граничи с Оман, Катар и Саудитска Арабия. Голяма част от територията й е пустиня, а останалата част е от скалисти планини и равнини.

ОАЕ има брутен вътрешен продукт от 540 млрд. долара, висок доход на глава от населението, което е около 4 милиона, търговски излишък и отворена икономика.

През годините управниците на страната се опитват да диверсифицират икономическите дейности и да не разчитат само на петрол.

Туристическият сектор се развива благодарение на луксозните хотели и плажовете. Страната привлича професионалисти, като лекари и учители, с високи заплати.

Петролните й резерви са 97.8 млн. барела.

Смята се, че инвестиционните интереси на Абу Даби в района на Западните Балкани са в земеделие, строителство, военни технологии, авиация и туризъм. Сектори, в които точно България също смята, че има какво да предложи.

Обединените арабски емирства е федерация на абсолютните наследствени монархии. Тя се управлява от Висшият федерален съвет и се състои от седемте емири на Абу Даби, Аджман, Фуджейра, Шаржа, Дубай, Рас ал-Хайм и Ум ал-кайван.

Всички отговорности, които са не предоставени на националното правителство, са запазени за емирствата. A процент от приходите от всяко емирство се разпределят на централния бюджет на ОАЕ.

[ad id=“236993″]

Въпреки че са избрани от Висшия съвет, президентът и министър-председателят по същество са наследствени.

Емирът на Абу Даби заема президентството, а емирът на Дубай е министър-председател.

Всички, освен един премиер, служат едновременно и като вицепрезиденти.

Шейх Зайед бин Султан Ал Нахян е президент на ОАЕ от основаването на нацията до смъртта си на 2 ноември 2004 година.

На следващия ден Върховният федерален съвет избра сина му, шейх Халифа бин Зайед Ал Нахян, на този пост. Личното му богатство се изчислява на 18 млрд. долара, а цялата фамилия разполага колективно със 150 млрд. долара

Коронованият принц на Абу Даби – Мохамед бин Зайед Ал Нахян, брат на шейх Халифа, с когото ще се срещне Борисов днес, е пряк наследник на трона.

Съветът / парламентът на ОАЕ се състои от 40 членове, произхождащи от всички емирства. Половината са назначени от владетелите на съставните емирства, а другата половина са непряко избрани да служат двугодишен мандат. Въпреки това, съветът е ограничен до голяма степен с консултативна роля.

[ad id=“236999″]

През декември 2008 г. Върховният съвет одобри изменения в конституцията, така че да се даде възможност за подобряване на прозрачността и отчетността на правителството.

Автор: Валерия Велева, Епицентър.бг

 


image0 (9K)