Борисов надприказва Трифонов, шоуменът не успя да му зададе нито един остър въпрос

Слави Трифонов не зададе на премиера нито един неудобен въпрос, с нищо не затрудни Борисов, който изглеждаше нахъсан и успя с лекота да го надприказва. В дадени моменти Трифонов дори полягваше угоднически пред Борисов

Преди седмица от шоуто отправиха покана към премиера, президента, омбудсмана, главния прокурор да гостуват в студиото и да отговорят на най-важните за страната въпроси. Отказа само президентът Румен Радев.

Шоуменът се оказа неподготвен за разговор с министър-председателя. Той не му зададе нито един неудобен въпрос, с нищо не затрудни премиера, който изглеждаше нахъсан и успя с лекота да го надприказва. В дадени моменти Трифонов дори полягваше угоднически пред Борисов, коментира Епицентър.бг.

От интервюто не се роди нито една новина или информация, която да не е известна досега. Което, разбира се, не се случва за първи път в телевизионни изяви на Борисов.

„Представянето на нов вицепремиер можеше да направи и друг вицепремиер. С цялото ми уважение към парламента, отивам винаги когато мога.“ Това заяви още в началото премиерът Бойко Борисов в „Шоуто на Слави“.

„Аз уважам много парламента, но много пъти това време се използва, за да се изговорят небивалици. Винаги, когато трябва, съм там!“ Така Борисов отговори на въпроса защо не уважава Народното събрание.

Последва питане за цените на горивата. Борисов отговори, че на всяка касова бележка вече ще пише – колко е акцизът, колко е надценката на продавача.

„Има десетки рафинерии и бензиностанции, като говорим за монопол, обвиняваме най-големите фирми в света“, изтъкна премиерът. Борисов припомни и, че „Нефтохим“ е продаден на „Лукойл“ от Иван Костов като премиер.

Борисов отговори и на въпрос защо правителството залага 11 лв. на глас субсидия за партиите. „Работим по стария закон, референдумът не мина“, каза Борисов. Но добави, че, ако субсидията на партиите е ниска, те ще попаднат в ръцете на богатите хора.

„Защо държите на парите на партия ГЕРБ на влог, като ви трябват за партийна дейност“, запита Слави. „Ние непрекъснато даряваме“, отговори Борисов. Водещият настойчиво питаше защо правителството не инициира намаляване на партийната субсидия, а премиерът предупреждаваше, че това не е безспорна мярка. „Преди избори бизнесмените питат с какво да „помогнат“, но после, след като са „помогнали“, идват и си поставят условията“, разказа как стоят нещата на практика Борисов. А на забележката на Слави, че в Германия субсидията на партиите е 0,50 евроцента на глас, Борисов отговори с риторичен въпрос: „А колко са гласоподавателите в Германия?“

„Ако направим такава ниска субсидия 1 лев, парламентът и политическите партии ще попаднат веднага в ръцете на богатите хора. Защото това е единственият начин партиите да имат своя политически живот, семинари, обучения. (…) Ще се откажем от субсидията, защото 1 лв. е никаква субсидия на практика. Когато вкараме партиите в такъв режим, когато дойдат избори, партиите ще тръгват през бизнеса, да не говорим, че имаше кампании, които се финансират от социално слаби, но това е друга тема. Ставаме зависими от олигарсите, трябва ли да го направим, не съм сигурен“, категоричен бе министър-председателят.

„Това е дебат, който може да се проведе пак в обществото, две са мненията. Има риск, голям при това от този ход, но аз мога да поема ангажимент и ще го предложа. Ще го предложа. Но всеки от нас, политик, водещ или всеки останал трябва да знае пред какви рискове и да можем да отговорим на следващия въпрос – какво би станало в другата ситуация“, продължи Борисов.

„Дали няма да ни излезе това спестяване много по-скъпо след това. Предпазвам политическите партии, особено по-малките. Дойдат ли избори всички тръгват да почват с какво ще помогнеш или искат да помогнат, по-лошото. Ама те като ти „помогнат”, след това идва и си поставя условията. Затова според мен субсидията не е голяма, но пак казвам, щом така е решено, ще го предложа, да видим какво ще стане”, коментира Борисов.

„Целият свят умува как да прави терминали и да докарва от Щатите шистов газ, ние – не. Ограничихме се само в акваторията на Черно море, каза още Борисов по темата за горивата. И аз искам бензинът да е евтин, но България не произвежда петрол“, изтъкна премиерът.

Последва въпрос за фалита на КТБ – как Борисов е позволил тази банка да стане толкова голяма с парите на държавните предприятия.

„Не е редно да се говори за Орешарски, той не е изкупителна жертва, трябва да се говори за БСП. Те бяха мандатоносителят. Той обра пешкира на мандата на БСП“, каза Борисов.

За да отговори на зрителски въпрос, Борисов си извади „домашно“ – сгънат лист с данни от финансовото министерство. „30% ръст на БВП при 20% външен дълг“, цитира данните Борисов. „10 милиарда приходи повече в хазната за 4 години от мандата на БСП досега, това са официалните цифри“, каза премиерът.

„11 милиарда фискален резерв, при това, че платихме милиард и двеста за руския реактор и милиард и половина за американските централи“, рапортува Борисов пред избирателя, чийто въпрос цитира Слави.

„Само преди два месеца върнахме 2,4 млрд. лв. от външния дълг“, добави Борисов.

„Срещнах много мощна съпротива от партията, бе откровен Борисов, отговаряйки защо не е била приета оставката на Делян Добрев. Преди пет години партията е била една, днес е друга, всичко се развива“, каза Борисов. Той отговори така на забележката на Слави, че той, Борисов, може да направи всичко в партията ГЕРБ.

Последва серия въпроси, свързани с темата на свободата на словото и медиите.

Борисов отговори, е в България има свобода на словото, че не е честно да му приписват грехове в тази посока. Според премиера става дума за автоцензура. „На какво ли не са ни правили по студията, Антон Тодоров за една ехидна усмивка напусна парламента“, посочи Борисов.

„Електронното гласуване крие рискове“, каза още Борисов и предположи, че хакерите ще пробият още първия път.

„Две години след избора на Тръмп в САЩ говорят за намесата на Русия в избирателния процес. Киберсигурността не случайно е тема №1 в Европа“, каза премиерът.

„Газта дойде до България, имаме да решим много важни въпроси – не ни трябва дестабилизация“, посочи Борисов. Той се пошегува, че също има право на реклама и припомни, че пенсионерите ще получат коледни добавки, че магистрала „Хемус“ ще се строи и т.н.

„Над 5000 въпроса изпратили зрители до шоуто“, каза в началото водещият Слави Трифонов.

Премиерът също зададе въпрос – кой стои пред него – лидер на партия или журналист. „Няма партия, аз съм телевизионен водещ, не съм журналист“, отвърна Трифонов.

Бойко Борисов завърши участието си с призив: „Поканете ме пак. В момента има крещяща нужда от нормален разговор на политиците. Трябва да говорим за въглещните централи. Колко ще дотираме вредните емисии? Имаме крещяща нужда от мощна политическа подкрепа, а не от дестабилизация. Газта дойде до границата, но дали ще завие към нас? Влизането в Еврозоната. Имаме да решим много важни въпроси.“


image0 (9K)