Борисов, Мутафчийски и Балтов зареждат болниците с хлорихин

Премиерът Бойко Борисов, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посетиха тази сутрин Националния център по заразни и паразитни болести в София, където бяха посрещнати от директора му – проф. д-р Тодор Кантарджиев.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2751163151778404/

Той благодари на премиера за предоставени лекарствени продукти за борба с COVID-19 и обяви, че още от днес ще започнат доставки.

Има възможност дистрибуцията на хлорохин в страната да започне още днес. Фирмата „Бул Био“ има възможност за дистрибуция. Още от днес лекарства могат да достигнат до болници в цялата страна и да се повиши самочувствието на лекарите, че има с какво да помогнат на хората, отбеляза проф. Кантарджиев.

„Една опаковка хлорохин фосфат е сто грама и стига за лечение на 10 пациента, като общо от него в Центъра има за 2500 пациенти“, обясни Румен Кофинов, директор на „Бул Био“.

По думите му това количество, заедно с даренията към Министерството на здравеопазването, ще стигне за лечение на 20 хиляди пациенти с COVID-19.

Има опит, разписани са протоколи за работа с лекарството, увери и проф. Мутафчийски, като подчерта, че това е лекарственият продукт, на който се разчита в момента.

„Това е успех. И поради това, че не се вижда ясен хоризонт на приключване на тази пандемия, това ни дава възможност за още по-голяма самостоятелност в страната, за да се справим с този проблем. Както и със защитните облекла и всички останали неща, които се направиха“, посочи той.

На лекарите в страната ще бъдат дадени и точни указания как точно да използват продукта.

 


image0 (9K)