Борисов лети за Лондон. Открива среща на ЕБВР за инвестиции в Западните Балкани

По време на визитата на вицепрезидента на ЕБВР Пиер Хайлброн в края на миналата година в София бяха обсъдени доброто сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и потенциалът за бъдещо сътрудничество

[ad id=“225664″]

Премиерът Бойко Борисов заминава тази вечер за Лондон за окриващата се утре, понеделник, среща на върха за инвестиции в Западните Балкани, която ЕБВР организира.

През октомври миналата година президентът на ЕБВР Сър Сума Чакрабарти покани премиера Борисов заедно да открият конференцията, посветена на инвестициите в Западните Балкани, един от най-важните приоритети на българското европредседателство.

В конференцията ще вземат участие лидери от всички страни от региона – премиерите

на Сърбия Ана Бърнабич,

на Черна гора Душко Маркович,

на Албания Еди Рама

на Република Македония Зоран Заев,

на Косово Рамуш Харадинай

и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани.

[ad id=“238430″]

Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

В рамките на форума са планирани и двустранни срещи на министър-председателя Бойко Борисов. В делегацията на премиера са включени министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

[ad id=“236993″]

По време на визитата на вицепрезидента на ЕБВР Пиер Хайлброн в края на миналата година в София бяха обсъдени доброто сътрудничество между България и Европейската банка за възстановяване и развитие, както и потенциалът за бъдещо сътрудничество

Хайлброн отбеляза ръста на българската икономика, инвестициите и потреблението, които са отчетени в последния анализ на банката.

Борисов посочи, че страната ни е предвидим партньор, който залага на фискалната дисциплина. Той подчерта, че основните инвестиции са в сектори, които генерират растеж, като образование и инфраструктура. Политиката на правителството е насочена към подобряване на бизнес средата чрез реформа на административното обслужване, поддържане на ниски данъци и борба с данъчните измами и контрабандата, увери Борисов.

[ad id=“236999″]

Тогава българският премиер и вице-президентът на ЕБВР обсъдиха и перспективите за европейска интеграция на Западните Балкани. Чрез реализирането на проекти в областта на инфраструктурата и особено газовата, транспортната и цифровата свързаност Западните Балкани ще се приближат осезаемо към европейските си съседи, беше мнениеито и на двамата.

[ad id=“237001″]

На срещата тогава присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, както и Шарлът Ру, управляващ директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа и Лариса Манастърли, директор за България на банката.

Епицентър

 


image0 (9K)