Борисов към ГЕРБ: Трябва да чуваме всеки човек, всяка душа! Не постоянно да ви подръчквам…

„Трябва да внимаваме много, да не сме се превърнали в нещо такова – авторитарни. Всяка душа, всеки човек, трябва да чуваме. Ако има грешка – да се поправя на мига“, каза премиерът Борисов в НДК.

В словото си пред националната среща на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов изреди факти от историята на ГЕРБ. Той отбеляза успехите на ГЕРБ в строителството на магистрали и образованието, но скасти елита на партията.

Според лидера на ГЕРБ партията има малко говорители.

„Цветанов обича да се занивама с пилоти и в парламента трябва да показва висш политически пилотаж, за да оправи недогледани неща. Като се пропусне нещо – и влиза в парламента, в гнездото на осите“, посочи премиерът.

Министър-председателят се обърна към кметовете на ГЕРБ и ги попита защо не съберат хората от успешно санирани блокове, да защитят тази политика.

„Къде е съпротивителната ни сила – излиза Първата дама, нахейтва ни и трябва Тома Биков да отговаря като дежурен“, посочи премиерът пред множестното в НДК.

Премиерът започна с благодарности към фондация „Конрад Аденауер“, благодарение на която ГЕРБ са финансово независими и могат да канят външни лектори.

„Има нещо, което трябва да променим“, каза Борисов, изреждайки недоволството в САЩ, Германия и Франция при положение, че икономиката им е успешна.

„За какво създадохме ГЕРБ? Когато го създадохме, в какви условия го сторихме? Тогава опонентите ни сега бяха министри, първи дами и народът всячески искаше да се отърве от тройната коалиция и затова ни избраха. Тогава в Европа имаха други фаворити, наричайки се десни и сини. Оказа се, че нито са десни, нито са сини, а са болшевики. Ето защо аз мога да кажа благодаря а фондация „Кондард Аденаурен“ за подкрепата, а вие да ми благодарите, че ви казах това, че истинската дясна партия се казва ГЕРБ и ще е ваш партньор, и на Германия и на ЕС“, изясни различни обстоятелства лидерът на ГЕРБ.

„Бяхме си полезни, че с вашето финансиране, вие ни правихте през всички тези 10 г. финансово независими. Можехме да си провеждаме партийни събрания, форуми, срещи, семинари. Да можем да каним лектори и да не сме зависими от никого. Ето затова най-много ви благодаря“, каза още премиерът.

„Създадохме ГЕРБ. Народът избор след избор ни даваше доверието си и в голямата си част ние го защитихме. Тогава казаха от най-елементарните неща: „Не искаме „Витошка“ да е пълна с джипове на мутри, да няма зеещи зелени пространства, искаме магистрала като бели хора, ново метро, нови тролеи, трамваи и автобуси. Искаме нови детски градини“, тогава ги бяха приватизирали. Всичко това ние го направихме. Дори направихме доста повече отколкото една партия може да направи. Но беше лесно, защото преди нас нищо не бяха направили“, добави Борисов.

Борисов се обърна и към кмета на София по повод изпълнени вече обещания от предизборни кампании на ГЕРБ: „Много бързо забравиха, Данче, какво ставаше на Богров събота и неделя. Бързо забравиха, защото бързо и ги оправихме“, напомни Борисов.

„Няма в град, в който нещо да не е ненаправено. Останаха само някъде околовръстни шосета да направим“, вметна в соловото си премиерът.

Той отправи критика към събралите се 2000 представители на управляващата партия, че нямат съпротивителна сила, за да отговарят на фалшивите новини и незаслужените атаки.

„Партията, която направи ромските гета, която след десетилетия управление остави ромите неграмотни, сега задава въпроси за тях“, каза Борисов ипопита защо няма кой да отговори на това, при положение, че кабинетът е върнал 30 000 деца в училище, дал е милиард лева за училищна инфраструктура и е увеличил двойно учителските заплати.

„Нямаме съпротивителна сила.  Севи и Никола /б.р. – пиарите на правителството и на партията Севдалина Арнаудова и Никола Николов/ търсят депутати. И накрая пак гледам по телевизията Тома Биков и още двама-трима“, коментира Борисов.

„И с министрите е така – трябва да ги търсят, за да си защитят темите и позициите. Да не говорим за случаите в които кметове, министри, депутати си прехвърляте вина“, възмути се премиерът.

„Често Цветанов трябва да покаже своя висш политически пилотаж, за да поправя откровени глупости”, допълни министър-председателят.

„Хиляди блокове санирахме, вие не събрахте хората да ги представите. В публичното пространство остана, че калпаво сте ги санирали. Ако е вярно –  това е ужасно, ако не е вярно, защото не се защитите“, каза още Бойко Борисов и се зарече: „Няма да пусна пари за саниране, докато не видя, че не защитавате това, което е направено.”

„Знаете ли как се събират пари от приходните агенции, как контрабандата се свива от 34% на 5? Защо сдружението на общините не реагира, когато опозицията твърди, че правителството отпуска пари само за общини на ГЕРБ. Питам Даниел Панов /б.р. – кметът на Велико Търново и председател на сдружението на общините/ – защо не кажете град по град какво е направено“, каза Борисов.

„Все трябва да ви подръчквам. Това е съпротивителната сила. Само като чуете неверните неща до час трябва да сте реагирали“, заръча премиерът.


image0 (9K)