Борисов: Кристалина Георгиева няма да е председател на Европейския съвет

Кристалина Георгиева няма да е председател на Европейския съвет, както съобщи по-рано Ройтерс. Това се разбра от разговор на Бойко Борисов с журналисти след края на срещата на лидерите на ЕС, която продължи цяла нощ.

Засега се очертава коалиция между ЕНП и социалдемократите, Франс Тимерманс да е председател на Еврокомисията, а Манфред Вебер на Европарламента.

„Не сме спали, не сме си ходили. Това са 40 часа и продължаваме утре в 11 часа. Нямаме решение“, каза Борисов.

Лидерите на страните-членки се събраха вчера на извънредно заседание в белгийската столица в опит да договорят следващия председател на Европейската комисия.

„Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина да бъде на този пост. Аз съм я номинирал. Вчера затова съм разговарял с Тимерманс, човекът дойде в 1 часа“, каза Борисов.

„Говорихме за всичко с Тимерманс, видеото целеше да покаже колко широкоскроени сме и как можем да търсим компромиси за решаване на нещо. Сега ние си създаваме сами кризата“, добави премиерът. „Комисар с реален ресор или преговарящ – кое е по-важно за нас? Представете си, ако страните от Западните Балкани не бъдат поканени. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек“, каза Борисов.

„Вебер – на парламента, Тимерманс – на комисията. Тази форма би събрала най-много подкрепа. Търси се мнозинство, за да може нашите предложения да минат. Утре в 11 часа ще говорим“, каза още Борисов. „Теоритично не е възможно да имаш и комисар и председател на Съвета. Няма как да стане. Вчера говорих с Кристалина Георгиева, днес също се чухме. Тя има прекрасна работа в Световната банка“, добави премиерът.


image0 (9K)