Борисов в Китен: Предоставяме най-чистото море на хората!

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Китен, където ще открие реконструираната и разширена пречиствателна станция, предаде „Фокус“- Бургас.

„Като сълза вода излиза“, констатира премиерът при вида на съоръжението.

С него е министърът на околната среда Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

„След Поморие, сега и Приморско има пречиствателна станция. Огромна пречиствателна станция. Това, което сме поели като ангажимент към хората, туристическия бранш и гостите, предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода се пречиства“, изтъкна Борисов.

„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкия брой жители“, обясни Димитров.

Министърът даде информаия и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни 3 язовира, които да водоснабдяват Черноморието.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2806598376234881/

„Много бих се радвал, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още 3 язовира, посредством които за следващите 10-15-12 години да има вода за всички. Това ще помогне както на жителите, така и на бизнеса“, заяви Димитров.

„Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства. Сигурен съм обаче, че където ме видят, ще ме питат за Радев, а не за пречиствателните станции“, коментира премиерът.

На въпрос, свързан с това дали вече има туристи, присъстващият кмет на Пирморско Димитър Германов отговори положително.

„Пълни се. Вчера имаше немски, холандски, полски туристи, чехи – на фона на тази криза, се спарвяме изключително добре“, посочи Германов.

Премиерът ще открие и обходния път на Поморие. Това е последен етап от модернизацията на пътя Бургас – Слънчев бряг. С построяването му транзитното движение се изнася извън града, повишава се безопасността на движението и се намалява замърсяването на въздуха.

Обходният път на Поморие е готов със средства от републиканския бюджет. Инвестицията е за около 20,6 млн. лева.

Относно кризата с коронавирус Борисов изтъкна, че в момента държавата се опитва контролирано да позволява на бизнеса да не спира работа.

 


image0 (9K)