Борисов: Като гласуват за мен, на хората им е ясно за какво гласуват

Винаги съм бил за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, което се създават в Европейския съюз. Това каза в предаването „Панорама“ по БНТ премиерът Бойко Борисов.

Темата „миграция“ е тежката разделителна линия, която върви в двете посоки – релокацията и вторичното разпределение. Държавите, които сме на първа линия, настояваме да се спазват правилата. България е давана за пример – инвестира се в нова техника. Помолих председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за следващото заседание на Европейския съвет да се направи една справка колко трафиканти всяка от държавите на първа линия е заловила и осъдила. Запознах го и с проблема, че деца се явяват трафиканти, заяви Борисов.

Ние сме водеща страна в доказване на възможността, че можем да се справим с мигрантския поток и че споразумението с Турция работи, добави премиерът. Много държави ги е страх, че при несправяне на България с охраната, мигрантите ще залеят страните им, каза Борисов.

На базата на законодателството, което беше прието ЕК свали три от точките. Най-вече харесаха закона за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност. Обясних на Франс Тимермас, че в рамките на няколко дни ще прецизираме законодателството в тази посока. В едната посока върви конфискацията, а в другата – наказателното производство. Разказах му за килограмите хероин, заловен на границите ни, разкри премиерът.

По думите на министър-председателя, той е бил избран от хората, защото работи. „Не мога да се съглася, че съм избран с протестен вот, на хората им беше ясно за какво гласуват. В цяла Европа има протести, протестът е демократична форма да изразиш несъгласие. Ние на базата на диалога изпълнихме всички справедливи искания. Така разбирам протестът, ако нещо не сме избрали и не ни е било приоритет, а хората настояват то да се приеме веднага, го преразглеждаме. Аз съм единственият политик, който два пъти е връщал властта, припомни Борисов. Демокрацията е една форма, при която след разумен компромис се сформира коалиционно управление“, заяви Борисов.

Ние сме един вид арбитър на проблемите, които има между бизнеса и синдикатите, коментира той. От нас зависи да осигурим финансов ресурс, за да има просперитет. Не е лесно, но продължаваме да строим. Отделихме нужните средства, за да просперира и Северна България. Всички говорят, но ние го правим, подчерта министър-председателят. И продължи: „Свалихме външния дълг на 20%, а когато поехме управлението от Пламен Орешарски, имаше бюджетен дефицит. При нас винаги в бюджета има излишък, защото службите, администрация и приходните агенции работят по-добре. Изсветлихме икономиката и всички го виждат и ни поздравяват“.

Той коментира и отношенията си с президента Румен Радев.

„Всеки министър, който са пожелали, аз съм ги пуснал. Никога не съм заставал срещу негово решение. Не мога да разбера защо мислите, че водим война. Вярно е, че той е харесван много от БСП“, посочи Борисов.

По думите му има проблеми, натрупани от десетилетия. „Искам да го попитам как неговата партия прие закон да се отменят всички престъпления, които неговата партия е правила. Всяка градивна критика я приемам. Но не стига, че той ни шамари ежедневно, а излиза, че ние водим война. Да не кажеш нищо за десетилетната история на БСП и да хвърляш всичко срещу ГЕРБ – не съм съгласен. Аз също мога да разказвам много, но не го правя. Не търся конфронтация с институциите. Надявам се до края на годината да се избере боен самолет. Когато криткуваш правителството, ще е справедливо да кажеш и за другите“, призова премиерът Борисов.


image0 (9K)