Борисов и Ненчев отново ощетиха държавата

Вчерашният ден беше белязан с поредното еднолично решение на Борисов – популистко в същността си, но представящо го за „благодетел“. По заповед на премиера в оставка беше спряна продажбата на имот на Министерство на отбраната в Младост.  Това беше представено от правителствената пресслужба като благоприятно за държавата и столицата решение, но нека се замислим върху същността.

Цената от 714 627,50 лв, обявена първоначално, не е продажната цена, а данъчната оценка. Младост е скъп квартал, където цените на имотите все още поддържат високи нива. Същевременно се протестира срещу застрояването в петната, останали между панелни блокове с изтичащ срок на експлоатация.
Имотът на Министерство на отбраната можеше да донесе около 3,5 млн. л на държавата, според експерти по настоящи пазарни цени. Създаването на обособен парк на това място е малко вероятно, още повече, че СО няма да изкупи земята от МО, което е щета за бюджета.
По-добрият вариант, твърдят експертите, е теренът да бъде продаден, като се прибави в тръжната процедура изискване към купувача да създаде и поддържа зелени площи в квартала по определени от държавата и общината параметри. Така ще спечелят всички – и бюджетът, и жителите на Младост, и Столична община.

http://BNews.bg


image0 (9K)