Борисов и Меркел: Среща между Турция и ЕС във Варна ще е полезна за всички ни

„България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен“, заяви Бойко Борисов

[ad id=“263680″]

„Среща между Турция и ЕС във Варна би била само за добро за всички нас“, каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел след срещата им в София, предаде „Фокус“.

Във връзка с отношенията между Турция и ЕС и предвижда ли се среща на върха по време на европредседателството, Меркел заяви: „Радвам се, че във Варна ще има среща между министър-председателя на България, председателите на ЕК, на ЕП. Смятам, че тази среща е добър шанс да се говори и с турския президент за всички въпроси, които ни вълнуват“.

От своя страна Бойко Борисов поясни, че с председателя на ЕП Антонио Таяни, с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, както и с турския президент Реджеп Ердоган са провели разговори.

„Непрекъснато има претенции от страна на Турция към ЕС, че не е изплатено плащането още по първото споразумение за мигрантите, затова което сме е споразумели. Знаем и за тежките отношение насложени през последната година и половина между много от големите европейски държави и Турция. Едната такава буферна среща във Варна би била само за добро за всички нас“, каза Борисов.

България не е никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен, каза още Бойко Борисов.

„Що се касае за еврозоната и бившият министър на финансите Волфганг Шойбле, и канцлерът Ангела Меркел знаят, че България е една от най-дисциплинираните държави в ЕС. Имаме най-нисък външен дълг, нулев бюджетен дефицит, бюджетен излишък, огромен фискален резерв, златен резерв в Централната банка, ръст на икономиката 4%, 6% безработица, нулева инфлация, повишават се с по 10-12 % доходите по Евростат“, обясни Борисов.

[ad id=“218001″]

„Разбира се искаме още много и по-бързо, убеден съм, че и това ще се направи. България не е никакъв проблем, никакъв риск за еврозоната и нашият път за чакалнята е отворен. Това е дело на Европейската централна банка (ЕЦБ), но ние домашното, както казва, сме си го написали. Въпрос на решение на ЕЦБ“, каза още министър-председателят.

На въпрос дали канцлерът на Германия ще подкрепи позицията на българския премиер по отношение на кохезионната политика след Брекзит, Борисов отговори:

„Мога да цитирам канцлера Меркел на въпроса по тази тема – работи ли добре кохезионната политика. Казах, всичко хубаво, каквото сме направили – жп линии, метро, магистрали, конкурентоспособност, образователна инфраструктура, екология, го дължим на кохезионните фондове. И тя каза – тогава трябва да остане“.

[ad id=“218548″]

„Що се касае за Шенген, много разчитам на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари. Мисля, че по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и сега, и днес. А пък и понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат“, заяви Бойко Борисов и допълни, че ще им бъде осигурен пълен достъп до където пожелаят да отидат по избор. „След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея“, каза още той.

Във връзка с настояването му в Страсбург за изготвяне на пътна карта за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и кои трябва да са основните точки, Борисов коментира: „Не случайно няколко пъти го повтарям. Те са два такта – единият е чисто политически, в който ЕК, европейските държави работят по затваряне на главите, по процедурата, която има ЕС за приемане на страни-членки“. „Амбициите на елитите на тези балкански държави трябва да бъдат да покриват колкото могат по-бързо критериите“, обясни премиерът.

[ad id=“236480″]

„За да покажем на тези народи, че Европа идва, че това не е процес някога, някъде, ще дойде време да станете членове – през европейски фондове, през европейски заеми трябва да строим инфраструктурата, която ще ги приближи максимум до страните в ЕС и ще повиши тяхната конкурентоспособност. Този план канцлерът на Германия го прие и счита, че парите, които ще са необходими в рамките на 10-15 години докато се проектира, строи – никак няма да са накуп и много“, каза още той.

Свързан текст: Меркел: Очакваме много от председателството, подкрепяме България за Шенген

 


image0 (9K)