Борисов иска дебат: ТЕЦ-ове и стари коли, или дълъг живот?

Преди да замине за срещата на ООН за климата в Мадрид, Борисов заяви, че е време за обществен дебат – да се сложи ли край на тецовете на въглища и на старите коли и да се повиши продължителността на живота, или искаме да живеем в смог.

С тези думи премиерът Бойко Борисов обяви новата политика на правителството за климата и чистотата на въздуха. Това стана при брифинга му преди заминаването за срещата на ООН за климата в Мадрид, пише 24 часа

Борисов излетя за испанската столица в неделя вечерта с малкия правителствен самолет “Фолкън”, който даде дефект преди 2 седмици. До този момент българското правителство не говореше за затваряне на въглищни централи заради голямата социална цена и заплахата от синдикални протести.
“Ще опитам да защитя въглищните централи и други вредни производства в нашата страна. Но от друга страна, за 5 – 10 хил. души ще намерим работа, а какво правим, когато имаме най-високата смъртност в ЕС. Това е дебат, който трябва да започне, заяви министър-председателят на тръгване към Мадрид.
“Европа иска да е лидер в зелените политики и борбата с климатичните промени. И съм убеден, че Европа ще тръгне много рязко в тази посока. И централите на въглища няма да са задълго. Ще опитам да го отлагам, но от друга страна, искаме ли да живеем в смог. Заради това ни трябва широк дебат с лекари, еколози, всички”, заяви още той.
Първоначално Борисов не е планирал да участва в срещата за климата, организирана от ООН, още повече че тя бе насрочена да е в Чили.
България изпреварила всички на Балканите, наравно е с Унгария България има най-високият кредитен рейтинг на Балканския полуостров. Наравно е, но с по-добри перспективи спрямо Унгария.
Това обяви в неделя финансовият министър Владислав Горанов. Той коментира повишението на кредитния рейтинг на страната от агенцията “Стандарт енд Пуърс”, обявено в петък през нощта.
Можем в кратки срокове да се присъединим към чакалнята на еврозоната, коментира още той.
Оценката на агенцията за повишение на кредитния рейтинг пък отговаряла на критиките на опозицията срещу правителството, категоричен бе премиерът Бойко Борисов.
“Отказвам да слушам артисти, пилоти и певци, които тези неща не са ги учили и в училище”, заяви Борисов. И изчете 11 точки, в които “Стандарт енд Пуърс” хвалят постигнатото от правителството.
По думите му това са устойчиво развитие, напредък към еврозоната, намаление на дълга, борба с прането на пари, стабилна банкова система, голям валутен резерв, повишение на доходите и пр.


image0 (9K)