Борисов: Искам от трети клас децата да започнат да програмират

„Важно е мисловната и контролната дейност да остане в човека. Има професии, които могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека. Затова трябва да поставим образованието на първо място“, заяви премиерът.

[ad id=“225664″]

„Искам от трети клас децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище“.

Такова мнение изрази министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на Цифрова асамблея 2018. Събитието се проведе днес в София.

„Еврокомисарят Мария Неделчева е едно потвърждение, че България е на първо място в Европа по брой на заети жени в професиите, свързани с технологичните дейности. Ние от Западните Балкани винаги сме имали претенции, че сме най-умните, но и най-бедните и един от начините да се докажем на Западния свят е, че можем да бъдем лидери“, посочи премиерът.

Борисов обясни, че нарича Мария Габриел „Неделчева“, за да се знае, че е българка.

„Важно е мисловната и контролната дейност да остане в човека. Има професии, които изцяло могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека. Затова трябва да поставим образованието на първо място – нещо, което е приоритет на нашето правителство“, обясни още премиерът. По думите на министър-председателя това е бъдещето.

[ad id=“218548″]

„Искаме от трети клас децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, допълни още Борисов.

Според него високите технологии изскват и по-висока сигурност.
„Защото съвсем на други нива ще преминат заплахите, които предстои да дойдат“, смята той.


image0 (9K)