БОРИСОВ ИЗЯДЕ СТРАШЕН ШАМАР ПО ФРЕНСКИ: „Началникът“ Макрон го предупреди да ограничи нахлуващите БГ работници във Франция! Поиска и да намалят рязко еврофондовете…

Цялата надежда на българския министър-председател да си направи PR на гърба на семейство Макронови (тъй като очакваше посещението им само с тази цел) бе разбита на пух и прах. За драгия зрител обаче две лъжи излязоха на бял свят.

[ad id=“225664″]
Първата – преди време Борисов, убеден в това, което говори, даде заявка, че „само Макрон да дойде и ще го заведа на границата“ – да, ама не. С французина този пиарски номер, който бе приложен на колегите му Дейвид Камерън и Виктор Орбан, не мина. До този час кракът на Макрон така и не е пристъпил районът на границата ни.
Втората лъжа на премиера Борисов – Макрон не е по покана у нас на министър-председателя ни, той просто е на визита в Източна Европа, за да защити интересите на страната си. Това направи и днес, предупреждавайки Борисов да ограничи нахлуващите български работници във Франция и да отреже парите по еврофондовете, настоявайки рязко да бъдат намалени средствата за сближаване между най-бедните и най-богатите държави.
А дори формално поканата към французина идва от държавния глава Румен Радев, а не от премиера, който в случая играе ролята на посрещач по летищата.
На срещата днес френският президент поиска България да подкрепи промените в Директивата за командироването на български работници. От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.

[ad id=“225664″]
Според френския президент „има съвпадение“ на мненията за реформа на директивата. Макрон дори благодари на Радев за това, че ясно се обяви срещу социалния и данъчен дъмпинг.
Радев обаче обвърза в изявлението си директивата за командироването със заплатите на работещите във френски фирми у нас и поиска възнагражденията на българите да са равни с тези на французите. Освен това той подчерта, че въпросът е от компетентността на българското правителство, а не негова.
„Споделих загрижеността на господин Макрон относно директивата за командироване на работници. Този проблем е от компетенцията на българското правителство, но България е против измамите със социални осигуровки и заобикалянето на правилата. Затова трябва да има засилено сътрудничество на социалните служби и по-силен контрол.“ заяви президента.
Споделям необходимостта от нормативни промени, които да запазват правата на работниците, да подобрят условията на труд и да водят до по-висок жизнен стандарт, но въпросът за социалните права не се изчерпва само с директивата за командироване на работници. Налице са и редица проблеми, като данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско заплащане на работниците от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в сравнение със заплащането на техните колеги от старите страни членки за същото количество и качество на труда. Затова е необходим комплексен подход към тези комплексни проблеми, който да води до устойчиви, трайни решения“, заяви Радев.
Президентът обвърза директивата за командировките и с кохезионната политика на Европейския съюз. Франция настоява рязко да бъдат намалени парите за сближаване между най-бедните и най-богатите държави, които са основните европейски пари, които идват в България.

http://BNews.bg


image0 (9K)