Борисов за вота на недоверие: Не отидох, защото очакваха да говоря на каруцарския им език

„Но аз председателствам в момента Съвета на ЕС и трябва да се държим на ниво, не може да си позволяваме такъв език“, каза министър-председателят

[ad id=“263680″]

„За вота – правят го в ден, когато министрите трябва да са в Европа и да председателстват и няма как да бъдат заменени. Дебатът какъв беше – жена му, леля му, чичо му – несериозна работа! Не отидох, заради уважението ми към парламента, защото ако ме нападнат по такъв начин, сигурно очакват да отговаря на каруцарския им език. Но аз председателствам в момента Съвета на ЕС и трябва да се държим на ниво, не може да си позволяваме такъв език.“ Това заяви днес премиерът по време на 12-та среща на бизнеса с правителството по повод дебатите в Народното събрание относно вота на недоверие, внесен от левицата.

По време на дебатите по вота на недоверие на 25 януари в Народното събрание от „БСП за България“ остро възразиха срещу отсъствието на премиера Борисов.

[ad id=“218001″]

„Отсъствието на премиера унижава парламента!“, заяви в декларация от парламентарната трибуна зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП).

Жаблянов възрази остро срещу отсъствието на Борисов от дебатите по вота на недоверие. От трибуната на парламента той посочи примери за нарушаване на правилника на Народното събрание от страна на ГЕРБ само и само да се прокара волята на мнозинството. Спря се и на отсъствието на министър-председателя от дебатите по вота, както и при гласуването му.

„Това подкопава рейтинга на парламента, това създава усещането в българските избиратели, че парламентът не е институцията, където се решават политическите въпроси на държавата!“, изтъкна той. И продължи: „Използвам случая да поканим министър-председателя на дискусията. Неговото отсъствие унижава парламента, срива рейтинга и променя характера на републиката. Оценката на държавния глава е правилна!“ Думите на Жаблянов бяха посрещнати с аплодисменти от лявата част на залата.

Социалистът се изказа и срещу декларацията на председателя на парламента Цвета Караянчева по повод на отчета на президента Румен Радев.

В отчета си президентът заяви, че демокрацията у нас е атрофирала, а парламентът се е превърнал в нотариат за решенията на изпълнителната власт.


image0 (9K)