Борисов за ветото на Радев: Изненадан съм от президента

„Доста изненадващо за мен е това, което се случва. Всеки ден му се обаждам на президента Радев и му казвам какво ново правим. Той услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП.“ Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов по повод наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Държавният глава определи част от тях като „крайно рестриктивни“.

Ето какво предвижда Законът, приет на второ чете от парламента:

МВР ще може да следи по разположението на телефоните ни дали спазваме задължителната карантина и къде се намира човек, поставен под карантина.
Мярката важи до края на наложената карантина за всеки конкретен случай, а не до края на извънредното положение. МВР може да проследява местоположението ни през мобилните ни телефони. Това важи за наложената карантина за конкретен случай, а не до края на извънредното положение.

Законът предвижда и наказания за невярна информация за заразна болест и заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Беше гласувано наказание лишаване от свобода до три години и глоба от 1000 до 10 000 лв.
Наказанията ще са за невярна информация за заразна болест, заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Военнослужещите ще имат право на проверки за установяване самоличността на лицата.
Те ще могат да ограничават до пристигане на МВР придвижването на лице, за което има данни, че е отказало или не изпълнява мерките. Ще могат да спират превозни средства до пристигане на МВР.

Ще могат да използват физическа сила и помощни средства, когато това е „абсолютно необходимо“.

Предвиждат се и мерки срещу спеклулата.

Ако търговец пуска за първи път стока в продажба, тя трябва да е с не повече от 20% надценка спрямо цената, на която е купена на едро.

Нарушителите ще се наказват с глоба до 100 хиляди лева или 5% от оборота. А ако стоките се продават отдавна, максималната цена не може да е по-висока от среднопретеглената продажна цена за последните три месеца.


image0 (9K)