Борисов: Заплатите на духовниците ще се изравнят с учителските

„Заплатите на проповедниците от вероизповеданията в България ще се приравнят с учителските заплати.“ Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов след среща с патриарха на Българската православна църква Неофит. „С колкото се вдигнат учителските заплати, с толкова ще се увеличават и тези на свещениците и на ходжите, а парите ще се осигурят от бюджета“, добави премиерът. На срещата митрополите споделиха опасенията си относно двата законопроекта, внесени в Народното събрание от депутати от ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт.

[ad id=“225664″]

В разглеждането на законопроекта за вероизповеданията още днес ще се включат и пет митрополита, каза Бойко Борисов. Никой никога не е мислил да събира и проверява доходите на църквата. Ще се контролира, това което държавата дава от еврофондове и от бюджета и в БПЦ нямат нищо против, каза премиерът. Обсъждахме БПЦ да ни даде праг относно анонимните дарения и то не само за православната църква, а и за другите вероизповедания, допълни Борисов, съобщава БТА.

„Срещата премина в един добър тон. Като човешки закон винаги има някакви пропуски и недоглеждания, но постигнахме консенсус“, сподели след срещата Западноевропейския митрополит Антоний.

„Благодаря на патриарха, следобед в парламента ще бъдат петима митрополити. Благодаря на колегите от Патриотичния фронт и ГЕРБ, че дойдоха. Много е направено, оценява се това, което правим. Никой никога не е мислил техните доходи, това което държавата дава целево, ще му държим контрол и те нямат против това. Относно анонимните дарения говорихме как да им дадат праг, тук не става въпрос за българската църква, горният праг ще е 15 млн. лв. плюс инфлацията за годината“, каза премиерът Бойко Борисов.

Той изрази желание Законът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между Църквата и държавата. По думите му, всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Св. Синод и правните експерти на БПЦ-БП.

От страна на партиите, предложили проектозаконите присъстваха Цветан Цветанов (ГЕРБ), Искрен Веселинов (Патриотичен фронт) и Йордан Цонев (ДПС), както и директорът на дирекция „Вероизповедания” Емил Велинов.

[ad id=“263680″]

В края на срещата Негово Светейшество подари на премиера Бойко Борисов икона на св. Климент Охридски с пожеланието богодаруваният и благодатен български светец да се моли, закриля и дава мъдрост и сили както на премиера, така и на неговия дом, съобщи Св. Синод.


image0 (9K)