Борисов заминава за Азербайджан по покана на президента Илхам Алиев

България и Азербайджан имат голям потенциал да развият енергийното си сътрудничество. Търговският оборот между двете страни е в размер на 35,453 млн. долара за периода между януари и ноември 2017 г. по данни на азербайджанската митническа служба. Повече от 35,4 млн. от тази сума се дължи на вноса на български стоки.

[ad id=“263680″]

Българският министър-председател Бойко Борисов ще посети Азербайджан между 15 и 16 януари, предава Azernewsq, цитиран от „Фокус“.

„Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Баку между 15 и 16 януари по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. Програмата на посещението все още се изяснява“, гласи информацията на българския Министерски съвет.

Търговският оборот между двете страни е в размер на 35,453 млн. долара за периода между януари и ноември 2017 г. по данни на азербайджанската митническа служба. Повече от 35,4 млн. от тази сума се дължи на вноса на български стоки.

България и Азербайджан имат голям потенциал да развият енергийното си сътрудничество. Азербайджански газ ще се доставя за България през интерконектора България-Гърция (IGB). Той ще позволи на България да получава азербайджански газ от местното находище „Шах Дениз-2“. Първоначалният капацитет на проекта е три милиона кубични метра газ. Цената му се изчислява на около 240 млн. евро.

[ad id=“218001″]

Това ще е втора среща между Алиев и Борисов. През март 2015 година президентът на Азербайджан бе на посещение в България. Основната тема на разговорите бяха газовите връзки. Тогава премиерът обяви, че България ще се опита да размрази проекта „Набуко”. По думите му така страната ни ще може да разчита на азерски газ като допълнителен енергиен източник, а Азербейджан ще има достъп до Европа.

Проектът „Набуко” беше замразен преди няколко години от Европейската комисия, с аргумента, че не е конкурентоспособен.

Премиерът Борисов обясни, че той е изгоден и за България, и за Азербейджан и ще с него ще се избегне възможността да се заобиколи страната ни от важни енергийни проекти.

Година по-късно, през септември 2016 година, в Търново пристигна вицепрезидентът на Азербайджан и съпруга на президента Мехрибан Алиева и нейната дъщеря. Борисов ги посрещна като благодари на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че е „изпратил в България най-скъпите си хора“.

В Деня на независимостта първата дама на Азербайджан и премиеръ т Борисов откриха възстановената крепост на историческия хълм. В последния етап на нейната реставрация бяха вложени 2,5 млн. лв.от фонда „Гейдар Алиев“, начело на който е съпругата на президента на Азербайджан. Финансирането бе договорено през 2015, когато премиерът Борисов се срещна с Илхам Алиев.

„Една мюсюлманска страна изгражда църкви в България, а ние като християни пък поддържаме джамии. Това е силата на света – в многообразието на културите. Ако се научим всички да живеем мирно, добре и заедно, няма да има войни, а само просперитет. Да се надяваме, че светът ще бъде по-мъдър не само в следващите месеци, но и години“, подчерта премиерът Борисов.

[ad id=“218548″]

„Между България и Азербайджан има силно стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Сигурна съм, че днешният ни проект ще допринесе за развитието на връзките между двете страни. Специално благодаря на министър-председателя за това, че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение“, посочи Мехрибан Алиева.

Мехрибан Алиева стана почетна болярка вчера. Тя бе удостоена със званията почетен гражданин на Велико Търново и почетен доктор на Великотърновския университет. Церемонията по връчването на инсигниите се проведе в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

 


image0 (9K)